De HBO-serie The Sympathizer neemt de kijker mee naar de Vietnamoorlog en die is natuurlijk waargebeurd. Maar is het verhaal van de show dat óók? Speelt Robert Downey jr. een personage dat écht geleefd heeft? Dat misschien wel nóg steeds leeft? Wij vertellen het je hieronder!
The Sympathizer
In The Sympathizer staat een half Franse, half Vietnamese communistische spion centraal. De serie speelt zich af tijdens de nadagen van de Vietnamoorlog, maar de spion in kwestie bevindt zich inmiddels in de Verenigde Staten, in ballingschap. Daar woont hij in een gemeenschap die louter bestaat uit Zuid-Vietnamese vluchtelingen. Hij besluit zijn werk als spion uit te blijven voeren: het hoofdpersonage bespioneert de groep en rapporteert vervolgens aan de Vietcong. Hij begint wel steeds meer te twijfelen aan zijn werkzaamheden: er is een botsing op komst tussen zijn oorspronkelijke loyaliteit en zijn nieuwe leven.
Viet Thanh Nguyen
Allereerst is The Sympathizer gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijver Viet Thanh Nguyen. Dat is echter níét gebaseerd op een waargebeurd verhaal, al is de setting van het boek (en dus de serie) dat natuurlijk wel. De Vietnamoorlog duurde van 1 november 1955 tot 30 april 1975, waarbij Zuid-Vietnam en Noord-Vietnam elkaar het leven zuur (understatement) maakten. Zuid-Vietnam werd gesponsord door de Verenigde Staten, door het kapitalisme, waar Noord-Vietnam bijgestaan werd door de Sovjet-Unie en China, door het communisme dus. Naar schatting vielen er tussen 1955 en 1975, in 20 jaar tijd dus, tussen de 1.481.047 en 4.008.047 doden.
Pham Xuan An
The Sympathizer heeft dus een waargebeurde setting en put daarnaast uit ‘waargebeurde inspiratie’. In een interview uit 2016 wijst Nguyen namelijk naar Pham Xuan An, een tijdens de Vietnamoorlog door Time ingehuurde schrijver, die tevens dienst deed als spion voor Noord-Vietnam. An was lid van de Communistische Partij, maar kon zich nooit helemaal vereenzelvigen met de communistische ideologie. Hij vertrok naar de Verenigde Staten en ging aan de slag als journalist. In die hoedanigheid keerde hij weer terug naar Vietnam, waar hij dus artikelen schreef voor Time. Dat magazine was er echter niet van op de hoogte dat de informatie van An óók doorgespeeld werd richting de Vietcong, Noord-Vietnam dus. In 1975 was de oorlog ten einde en werd Pham Xuan An generaal van de Communistische Partij. Die bood hem ook een andere functie aan, die van ‘hoofd censuur’, maar dit keer zei An ‘nee’. Op 20 september 2006 liet de Vietnamees het leven.