Waargebeurd

Is To Leslie gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

De film To Leslie is een waargebeurd verhaal. Het gaat over een alleenstaande moeder uit Texas die de loterij wint, maar vervolgens niet weet hoe ze dit moet combineren met het zorg dragen voor haar zoontje. To Leslie wordt gepresenteerd als een waargebeurd verhaal… alleen is dat wel écht zo?

To Leslie Waargebeurd verhaal?

In To Leslie staat de alleenstaande moeder Leslie centraal, die dus de loterij wint. Haar prijzengeld smijt ze echter over de balk en bovendien raakt haar relatie met haar zoon compleet verzuurd. Jaren later zit Leslie, zoals zoveel loterijwinnaars overigens, compleet aan de grond. Koste wat kost probeert ze een nieuw leven op te bouwen, waarbij ze geholpen wordt door de eenzame motelmanager Sweeney.

To Leslie is slechts losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De film komt uit de koker van scriptschrijver Ryan Binaco, die het personage van Leslie gebaseerd heeft op zijn bloedeigen moeder. Het is echter bijzonder moeilijk om de waargebeurde feiten te toetsen, omdat de desbetreffende filmmaker nooit details over zijn verhaal heeft prijsgegeven.

Andrea Riseborough

In een interview met de National Board of Review doet regisseur Michael Morris het één en ander uit de doeken: “Ryan heeft het script geschreven en is opgegroeid onder de vleugels van een bepaalde versie van Leslie. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat Leslie, zoals Andrea Riseborough het personage neergezet heeft, niet Ryans moeder ís. Dit is een film, het betreft een karakter dat ontwikkeld is vóór en dóór Andrea. Maar Ryan heeft het script wel geschreven in een poging om zijn moeder beter te begrijpen. Om de pijn die zijn moeder voelde beter te begrijpen. En om de pijn die hij zelf voelde door toedoen van zijn moeder beter te begrijpen.”

Geen biografisch werk

To Leslie is dus zeker géén biografisch werk. De film is losjes gebaseerd op de ervaringen van Ryan Binaco en zijn moeder, waarin verslavingen een belangrijke rol speelden, maar de gebeurtenissen zoals ze voorbijkomen in de film zijn hevig gedramatiseerd. Leslie in de film is dus niet te vergelijken met hoe Binaco’s moeder écht was en we kunnen concluderen dat een groot gedeelte van To Leslie gewoonweg fictief is.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.