Waargebeurd

Is Unfrosted: The Pop-Tart Story gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Een komedie kan niet gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal, toch? Ergens is dat wel een logische uitspraak, maar toch is Untold: The Pop-Tart Story dat wél. Althans, niet helemaal, maar gedeeltelijk wel. De komedie van regisseur (en acteur) Jerry Seinfeld vindt zijn oorsprong in de oorsprong van Pop-Tarts, razendpopulaire versnaperingen in de Verenigde Staten.

Unfrosted: The Pop-Tart Story

Unfrosted: The Pop-Tart Story neemt de kijker mee naar het Michigan van (het begin van) de jaren 60. Op dat moment worden de Amerikaanse ochtendrituelen bepaald door melk en cornflakes. De twee onbetwiste giganten in de cornflakeswereld zijn Kellogg’s en Post Cereal. Als het gerucht gaat dat Post Cereal een baanbrekend ontbijtproduct heeft uitgevonden, laat Kellogg’s zich dat geen twee keer zeggen: dat bedrijf besluit mee te doen aan de race om ‘ontbijt’ opnieuw uit te vinden!

Pop-Tart

Allereerst, en omdat we in Nederland de dag beginnen met een bruine boterham met hagelslag, wat is een Pop-Tart precies? We beroepen ons op Wikipedia, dat zegt dat Pop-Tarts zich het beste laten omschrijven als ‘snoepgoed’. Een Pop-Tart is een rechthoekig en plat stuk gebak dat ongeveer 7½ bij 11½ centimeter meet en bestaat uit een zoete vulling omsloten door een dikkere korst. Wat moet je er vervolgens mee doen? Opeten! Koud, of na een paar seconden in een broodrooster.

Kellogg’s versus Post Cereal

Untold: The Pop-Tart Story vertelt geen waargebeurd verhaal, maar vindt zijn oorsprong dus wel in een waargebeurd verhaal: de uitvinding van de Pop-Tart. In 1964 kwam men op de burelen van Kellogg’s erachter dat de grote concurrent, Post, aan een revolutionair nieuw ontbijtproduct werkte: Country Squares. Kellogg’s besloot aan de haal te gaan met dat idee en nam William Post (verder geen verband met Post) in de arm te nemen om te experimenteren. Dat leidde dus tot de Pop-Tart!

Jerry Seinfeld

Jerry Seinfeld besloot dat achtergrondverhaal om te turnen in een eigen versie, die dus helemaal niets van doen heeft met de gebeurtenissen in het echt. Hij vond het gewoon grappig, vertelt hij aan Eater. “Soms weet ik niet precies waarom iets grappig is, maar weet ik wel dat het grappig is. Het had met de naam te maken, Pop-Tart, en met de manier van bereiden. Broodroosters waren nieuw in de jaren 60 en dit was voor het eerst dat kinderen ermee in aanraking kwamen. Als kind dacht je echt dat je kookte als je een Pop-Tart maakte.”

Shock in de ontbijtwereld

“Ik denk niet dat er iets is wat grappiger is dan de Pop-Tart, als we naar de jaren 60 kijken. Het was zo’n grote verrassing toen het product gelanceerd werd, omdat het helemaal niks van doen had met wat er op dat moment op de markt was”, vervolgt de komiek annex acteur annex regisseur. “Er waren allerlei snoepjes, allerlei koekjes, maar in de wereld van het ontbijt waren er geen verrassingen. Totdat de Pop-Tart op de markt kwam, dat was een shock!” Maar dat het tot een film zou leiden… “Ik dacht eigenlijk dat dat een grapje was. Voor ons was het ook een grapje, maar toen kwam het coronavirus. Er werd geroepen: laten we het gewoon écht doen. En het voelde meteen hartstikke grappig aan!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.