Oorlog

Is Whiskey Tango Foxtrot gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Whiskey Tango Foxtrot is een oorlogskomedie. Dat is misschien een beetje een gekke combinatie, maar de film met hoofdrolspeelster Tina Fey, zet in beide vakjes een vinkje. En hij is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, over de periode na 11 september 2001 (de aanslag op het World Trade Center in New York) in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan.

Whiskey Tango Foxtrot

In Whiskey Tango Foxtrot is Kim Baker (het karakter van de bovengenoemde Fey) een vrouwelijke journalist die voor een opdracht richting het oorlogsgebied Kabul (Afghanistan) vertrekt. Daar komt ze terecht in een wereld die in het teken van adrenaline en feesten staat, die twee elementen zitten in de cultuur verankerd. Kim voelt zich als een vis op het droge, maar zal de uitdaging aan moeten gaan om een leven op te bouwen in een oorlogsgebied.

The Taliban Shuffle

Whiskey Tango Foxtrot is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Of eigenlijk: Whiskey Tango Foxtrot is gebaseerd op de memoires van journaliste Kim Barker, genaamd The Taliban Shuffle. Wat de film echter meteen veranderd heeft, is de r in haar achternaam, die weggelaten is. Verder volgt het verhaal haar belevenissen. De link tussen Barker en Tina Fey komt óók al niet uit de lucht vallen. In 2011 recenseerde Michiko Kakutani The Taliban Shuffle namelijk voor The New York Times en schreef ze: “Barker zet zichzelf neer als een soort ‘Tina Fey-karakter’.” De recensie kwam weer bij Fey zelf terecht en zo werd het eerste contact gelegd tussen de actrice en de schrijfster van het boek.

Kim Barker

Ten tijde van 9/11 werkte Kim Barker voor de krant The Chicago Tribune en deed ze vooral verslag over de prijs van benzine. Na de terroristische aanslag besloot ze echter dat ze ‘dicht op het vuur wilde zitten’, waardoor ze zichzelf aanmeldde als oorlogsverslaggeefster. Wat dat betreft was ze meteen een vreemde eend in de bijt, want oorlogsverslaggeving was vooral een mannenwereld. Desondanks werd ze naar Afghanistan gestuurd, waar ze meteen de hulp inschakelde van tolk Fahim. Wel zijn er een aantal zaken uit het verhaal aangepast om een vertaling naar het witte doek mogelijk te maken. In haar memoires heeft Barker het bijvoorbeeld wel over ‘geflirt’ tussen haar en Ali Massoud Sadiq, de voormalige minister-president van Pakistan, maar dat was allemaal wel wat minder heftig.

Fahim

Daarnaast wordt de rol van Fahim in de film gespeeld door Christopher Abbott en die zet volgens Barker ‘een uitmuntende prestatie’ neer (“Ik hield het hier en daar zelfs niet droog”), maar laat het wel lijken alsof de echte Fahim alleen maar serieus was. En dat was helemaal niet het geval… “Afghanen kijken in de regel best humoristisch naar het leven. Soms waren Fahim en zijn vrienden tot drie uur ’s nachts wakker en vertelden ze elkaar alleen maar grapjes.”

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.