Is de oorlogsfilm Wil gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Het drama neemt je mee naar het Antwerpen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De Belgische stad wordt bezet door de Duitsers en Wil, dichter in spe, moet zichzelf zien te redden als hulpagent. ‘Gebaseerd op een waargebeurd verhaal’, lezen we op Netflix, maar klopt dat wel?
Wil waargebeurd verhaal?
Het is oorlog in België, in heel Europa eigenlijk. Antwerpen wordt in zijn greep gehouden door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf eigenlijk een dichter in wording, maar moet zich nu zien te redden als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem en haar broer Lode is een verzetsstrijder die zijn nek uitsteekt voor joden. Wilfrieds mentor is de artistieke Nijdig Baardje, die juist alle joden wil vernietigen. Met die twee werelden moet Wilfried zien om te gaan, terwijl de nazijacht op de joden onverminderd verdergaat.
Boek Wil van Jeroen Olyslaegers
Veel films over de Tweede Wereldoorlog zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal en ook bij dit werk wordt dat geclaimd, door Netflix in ieder geval. Toch steekt dit allemaal net wat anders in elkaar. Wil is immers voornamelijk gebaseerd op een boek, WIL, een roman uit 2016 van de Vlaamse schrijver Jeroen Olyslaegers. Het boek gooide niet alleen hoge ogen in België, maar ook wereldwijd. Zo noemde het toonaangevende The Times WIL ‘historical fiction at its best: provocative, uncomfortable and illuminating‘.
De kwalificatie van The Times zegt echter genoeg: historical fiction, fictie dus. Wil is helemaal niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar natuurlijk wel op een waargebeurde setting, een waargebeurd tijdperk. Op 10 mei 1940 werd Antwerpen voor het eerst gebombardeerd door de nazi’s en acht dagen later, op 18 mei, werd de stad bezet. De daaropvolgende tien dagen werd er nog gevochten, de Belgen onder leiding van koning Leopold III verzetten zich tegen de agressor, maar op 28 mei gooiden de Belgen het bijltje erbij neer.
Antwerpen tijdens Tweede Wereldoorlog
Die bezetting duurde tot 4 september 1944. Britse tanks rollen de stad binnen via Boom en over de Rupel en het kanaal van Willebroek. De Duitsers hebben dan al lang en breed bommen geplaatst onder een aantal strategische bruggen, maar genieofficier en verzetsman Robert Vekemans weet waar die explosieven zich bevinden en daarom kunnen ze onschadelijk gemaakt worden. De Britten vallen de Duitsers vervolgens in de rug aan en winnen heel wat tijd.
Ravage en vrijheid
Antwerpen wordt dan niet meer bezet, maar heeft nog wel degelijk met de oorlog te maken. De stad wordt door de Duitsers op eenzelfde manier behandeld als het Nederlandse Rotterdam. Adolf Hitler geeft het bevel om Antwerpen met V1- en V2-raketten te bestoken en de ravage is enorm. Ook de Slag om de Schelde vindt plaats ‘voor de voordeur’, evenals de Slag om de Ardennen. Uiteindelijk trekken de geallieerden echter aan het langste eind, waarna Antwerpen definitief ‘vrij’ is.