Waargebeurd

Is Women Talking gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Women Talking waargebeurd verhaal
Geschreven door: Maikel de Lange

Women Talking is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat staat vast. Maar de grenzen tussen het waargebeurde verhaal en de heftige dramafilm zijn niet helemaal duidelijk. Wat vaststaat is dat er in de beginjaren 2000 allerlei vrouwen en jonge meisjes verkracht werden in een community van mennonieten in Bolivia.

Women Talking

Op dat verhaal is Women Talking dus gebaseerd, en de film is ook gebaseerd op het boek van schrijfster Miriam Toews met dezelfde naam. Echter: Toews groeide weliswaar óók op in een mennonietenenclave, maar die was gevestigd in Canada en niet in Bolivia. Ze heeft het waargebeurde verhaal dus gefictionaliseerd, naar een heel ander land getrokken. Dat is de twist: Women Talking is dus gebaseerd op waargebeurde feiten, maar die gebeurden in Zuid-Amerika en niet in Noord-Amerika.

Bolivia

Voor het waargebeurde verhaal moeten we teruggaan naar 2005, toen er in een mennonietencommunity in Bolivia allerlei vrouwen en jonge meiden gedrogeerd en verkracht werden. De slachtoffers werden ’s ochtends wakker met gescheurde pyjama’s, bloed- en zaadsporen op hun bed en knallende hoofdpijn. Vaak wisten ze echter niet wat er precies gebeurd was. Soms werden de slachtoffers ’s nachts wakker met één of verschillende mannen bovenop zich, maar op die momenten konen ze de kracht niet verzamelen om om hulp te roepen of terug te vechten. Daarna verloren ze het bewustzijn dan meestal.

Zeven daders

In 2009 werden twee van de daders eindelijk gesnapt, toen een vrouw wakker werd terwijl ze werd ‘aangevallen’. Dit leidde weer tot meer arrestaties, van 9 mannen (de jongste 19, de oudste 43), die uiteindelijk allemaal bekenden. Ze deden hun gruweldaden uit de doeken en vertelden de autoriteiten dat ze hun slachtoffers en eventuele getuigen bedwelmd hadden met een bepaalde spray die gebruikt werd om koeien te verdoven. ’s Nachts zochten ze hun slachtoffers op, verstopten ze zich, om midden in de nacht toe te slaan.

Boek en film

De in totaal 130 slachtoffers (een geschat aantal) waren tussen de 3 en 65 jaar oud. Alle zeven de daders werden schuldig bevonden in 2011, al is er wat onduidelijkheid over de uitgedeelde straffen. Miriam Toews kwam het verhaal op het spoor via mond-op-mondvertellingen van mennonieten. Ze besloot het op te schrijven en dit leidde dus tot Women Talking het boek en later de film!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.