De Disney Plus-dramaserie Kaiser Karl gaat over de opkomst van Karl Lagerfeld in de mode-industrie en we hoeven jou hoogstwaarschijnlijk niet te vertellen dat dit allemaal gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Zijn alle scènes uit de show echter waargebeurd of hebben de makers hier en daar een loopje genomen met de realiteit. Je leest het hier!
Kaiser Karl waargebeurd verhaal
Kaiser Karl gaat dus over de opkomst van Karl Lagerfeld in de wereld van de Parijse haute couture in de jaren zeventig. In 1972 streeft de 38-jarige Karl Lagerfeld ernaar de beroemdste Franse modeontwerper te worden, in een tijd waarin hij (en vele anderen) op moet boksen tegen Yves Saint Laurent. Karl ontmoet Jacques de Bascher, een jonge dandy, en wordt verliefd, waarna hij de concurrentie aangaat met Yves Saint Laurent (het meest prestigieuze modemerk ter wereld), met aan het hoofd Pierre Bergé.
Karl Lagerfeld
Kaiser Karl is dus gebaseerd op het leven van Karl Lagerfeld, maar nog veel meer op het gelijknamige boek Kaiser Karl, de biografie van de modeontwerper, geschreven door Raphaelle Bacque en uitgebracht in 2020. Het lijdt geen twijfel dat Kaiser Karl gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Karl Lagerfeld werd op 10 september 1933 als Karl Otto Lagerfeldt geboren in de Duitse stad Hamburg, als zoon van Elisabeth en Otto Lagerfeldt. Karl groeide in weelde op, want zijn vader was een telg van een rijke ‘wijnfamilie’. Desondanks koos de jonge Lagerfeld er niet voor om het pad van zijn familie te volgen, want hij voelde veel meer voor het modewereldje.
Op 22-jarige leeftijd besloot Karl mee te doen aan de zogenaamde International Wool Secretariat, een modewedstrijd waarvoor hij een jurk indiende, die de strijd won van de creaties van onder meer Givenchy en Balenciaga. Lagerfeld raakte bevriend met een andere deelnemer, Yves Saint Laurent, en werd ingehuurd door Pierre Balmain, die ook aanwezig was. Drie jaar lang was hij Balmains persoonlijke assistent én leerling, waarna hij aan de slag ging bij Jean Patou. Later kwam Lagerfeld terecht bij Fendi en Chloé, maar pas in de jaren 80 werd hij écht groot.
Chanel
Karl Lagerfeld werd toen namelijk ingehuurd door Chanel, dat op sterven na dood was na het heengaan van Coco Chanel. In 1983 kreeg hij de volledige leiding en besloot hij alles te veranderen, een frisse wind te laten waaien door de burelen van het welbekende modemerk. Lagerfeld introduceerde onder andere een nieuw logo en nieuwe kledinglijnen, en die waren allemaal een doorslaand succes. Opeens was Chanel weer razend populair, terwijl het bedrijf op het randje van een faillissement had gestaan. Tegelijkertijd timmerde de ontwerper hard aan de weg met zijn eigen lijn, ‘Karl Lagerfeld’, dat ‘intelectual sexiness’ uit zou moeten stralen. Ook dat leverde hem geen windeieren op.
Waar is Karl Lagerfeld nu?
Na een hele hoop gezondheidsproblemen werd Lagerfeld op 18 februari 2019 opgenomen in het Hôpital américain de Paris, een ziekenhuis in Parijs. Daar stierf hij als gevolg van prostaatkanker. Op zijn verzoek werd er geen ‘officiële’ begrafenis gehouden, maar werd zijn lichaam gecremeerd. Zijn as werd uitgestrooid op geheime locaties, in navolging van de as van zijn moeder en die van zijn partner Jacques de Bascher.