Sport

King Richard: Waargebeurde verhaal van Richard Williams, vader van Serena en Venus

Geschreven door: Maikel de Lange

King Richard is een waargebeurd verhaal. De biografische film met Will Smith in de hoofdrol gaat over Richard Williams, de vader van de iconische tennis zussen Serena en Venus Williams. Hij vormde de twee zusjes tot rasechte winnaars, maar hoe kreeg hij dat precies voor elkaar? En is het verhaal uit de film ook het échte verhaal?

Richard Williams

In de film King Richard ontmoeten we Richard Williams (Smith), de vader van Venus en Serena Williams. Hij heeft een ontzettend duidelijk doel voor ogen voor zijn kroost. Hij gebruikt onconventionele methodes om zijn dochters te trainen, in de hoop dat ze het ‘onmogelijke’ kunnen bereiken: ze moeten de hele (tennis)wereld veroveren! Met behulp van de kracht van familie, een rotsvaste overtuiging en doorzettingsvermogen groeien Venus en Serena uit als getalenteerde topspelers binnen het tennis. In de film dus. Én in het echt!

Richard Dove Williams Jr. werd geboren op 14 februari 1942 in Shreveport, Louisiana, als oudste van vijf kinderen. Williams zat zelf op tennisles en nadat hij  Virginia Ruzici voorbij had zien komen op televisie kreeg hij een ingeving: zijn toekomstige dochters moesten tennis-sterren worden! Venus en Serena werden geboren en Williams ging aan de slag: hij stelde een plan samen van 78 pagina’s en onderwierp zijn meiden aan diverse trainingen, die soms best spartaans waren. En om dan te bedenken dat Serena op dat moment slechts 4 jaar oud was! De latere ‘beste tennisster aller tijden’ vertelde daar later over dat ze het eigenlijk te vroeg vond. Wat haar betreft had haar vader moeten wachten tot haar zesde.

Serena en Venus Williams

Verschillende scouts en zaakwaarnemers gingen op een gegeven moment aan de haal met Serena en Venus, hen werd immers een grote toekomst toegedicht. Op dat moment vond Richard het opeens wél te snel gaan, mede omdat hij niet onder de indruk was van het carrièreverloop van Jennifer Capriati, die ietwat aan lager wal was geraakt of in ieder geval in de problemen kwam met de autoriteiten. Hij haalde zijn dochters van de tennisclub en ging ze wederom zelf trainen. Desondanks bleven de zusjes Williams groeien en groeien. Mét resultaat, want in 1999 won Serena de US Open en een jaar later, in 2000 dus, versloeg Venus Lindsay Davenport in de finale van het grastoernooi Wimbledon. Later voegden ze (vooral Serena) daar onnoemelijk veel grandslams aan toe.

Verschillen tussen King Richard en waargebeurde verhaal

King Richard is behoorlijk waarheidsgetrouw, maar er zijn wél wat kleine verschillen tussen de film en het waargebeurde verhaal op te noemen. Richard Williams koos bijvoorbeeld helemaal niet voor tennis als sport voor zijn dochters omdat er geen diversiteit was in dat spelletje. Zijn eigenlijk beweegreden was… geld. In zijn biografie schrijft Richard: “Weet je, als ik twee kinderen zou krijgen en die zouden op tennis gaan, dan zou ik rijk worden. Dat was mijn motivatie.” Virginia Ruzici won een vierdaags toernooi en streek 40.000 dollar op, dat zag Richard Williams dus gebeuren en daarna ging hij aan de slag met zijn plan.

Daarnaast schets King Richard weliswaar geen ideaalbeeld van de vader van Venus en Serena, maar wel een beeld dat er wat beter uitziet dan de realiteit. Richard had een enorm ego, ging vreemd en sloot een behoorlijk aantal twijfelachtige zakelijke overeenkomsten. Dat komt allemaal niet goed aan bod in de film.

Waar is King Richard (Richard Williams) nu?

Anno 2023 is Richard Williams nog steeds in leven, maar het gaat niet goed met de inmiddels hoogbejaarde Amerikaan. In 2016 kreeg hij een beroerte, maar even later lazen we in het nieuws dat zijn situatie ‘stabiel’ was. In 2022 kwam daar echter nog eens een dubbele beroerte bovenop. Richard Williams is dan ook compleet uit de spotlights verdwenen.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.