Biografie

Maestro: Waargebeurde verhaal van Broadway-componist Leonard Bernstein

Geschreven door: Maikel de Lange

Maestro vertelt een waargebeurd verhaal, namelijk die over de legendarische Broadway-componist Leonard Bernstein. Bradley Cooper kruipt in de huid van Bernstein, maar wat kunnen we je precies over de échte componist vertellen?

Maestro waargebeurd verhaal

Maestro op Netflix richt zich bovenal op het intrigerende liefdesverhaal van Leonard Bernstein en Felicia Montealegre, een waargebeurd verhaal dat meer dan dertig jaar omvat. Het begint op het moment dat ze elkaar in 1946 op een feest ontmoeten en leidt uiteindelijk tot twee verlovingen en een huwelijk van 25 jaar met drie kinderen: Jamie, Alexander en Nina.

Leonard Bernstein

Eigenlijk is het verhaal van Leonard Bernstein echter veel uitgebreider. Op 25 augustus 1918 wordt hij geboren als zoon van de Oekraïense joden Sam Bernstein en Jennie Resnick in een buitenwijk van Rivne. In 1908 waren de vader en moeder van Bernstein hun sjetl (Jiddisch voor dorpje) ontvlucht om de dienstplicht (van Rusland) te ontlopen.

Broadway

Later kwam Leonard terecht op de Harvard-universiteit en later ook op het Curtis Institute of Music te Philadelphia, in de Verenigde Staten. Hij vergaarde voor het eerst bekendheid toen hij in 1943 inviel bij een concert in New York. Bernstein verving de zieke Bruno Walter en dit was een groot succes. In de jaren veertig legde hij de laatste hand aan verschillende musicals, die stuk voor stuk een groot succes werden op Broadway. In de jaren 50 rees zijn ster alleen maar en jarenlang was hij ook televisiepresentator van een educatief programma over klassieke muziek.

New York Philharmonic

In 1958 werd hij eerste dirigent van het bekende orkest New York Philharmonic, waarmee hij alle symfonieën van Gustav Mahler opnam. Die sloegen dusdanig aan dat men in de Verenigde Staten opnieuw in de ban raakte van Bernstein. Een van zijn bekendste werken is de (verfilmde) musical West Side Story, maar hij schreef ook de opera Candide. Leonard stond bijzonder lang aan de top en op 23 december 1989 dirigeerde hij bijvoorbeeld nog de Negende Symfonie van Beethoven in de Berliner Philharmonie in West-Berlijn, om de val van de Berlijnse Muur te vieren.

De musicus was bepaald geen snob, want hij was een van de allereerste musici uit de klassiekemuziekwereld die aandacht vroeg voor onder meer The Beatles, The Beach Boys, The Byrds, The Hollies en ook andere groepen.

Privéleven en dood Leonard Bernstein

Wat Bernsteins privéleven betreft: op 9 september 1951 stapte hij in het huwelijksbootje met Felicia Montealegre Cohn. Het stel kreeg drie kinderen Jamie, Alexander en Nina. Op 72-jarige leeftijd overleed de componist aan hartfalen in New York, als gevolg van longkanker. Zijn vrouw was op dat moment, in 1990, al twaalf jaar eerder overleden.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.