Biografie

Mary Queen of Scots: Waargebeurde verhaal van Mary, Queen of Scots

Geschreven door: Maikel de Lange

De historische film Mary Queen of Scots is gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Mary, Queen of Scots heeft natuurlijk echt bestaan en was de koningin van Schotland van 14 december 1542 tot het moment dat ze gedwongen werd om af te treden. Ook was ze een tijdlang koningin van Frankrijk! De film vertelt echter niet alleen maar waargebeurde feiten, soms wordt er overgegaan op fictie.

Mary Queen of Scots

Mary Queen of Scots geeft een inkijkje in het turbulente leven van de charismatische Mary Stuart. Zij werd op haar zestiende koningin van Frankrijk. Op haar achttiende wordt ze echter weduwe, waarna er de (grote) druk ontstaat om te hertrouwen. Daarom besluit ze vervolgens om terug te keren naar Schotland, dat inmiddels onder het bewind van Koningin Elizabeth I staat, om haar rechtmatige plaats op de troon terug te eisen!

Maria I van Schotland

In Nederland noemen we Mary Queen of Scots geen Mary Queen of Scots, ook geen Mary Stuart, maar Maria I van Schotland. Wij noemen haar echter Mary, om het allemaal wat makkelijker te maken. Hoe dan ook: toen Mary zes dagen oud was werd ze al koningin, als gevolg van de dood van haar vader na de Slag bij Solway Moss. En vervolgens werd ze op piepjonge leeftijd ook al uitgehuwelijkt, zoals gebruikelijk was bij de adel in die tijd. Hendrik VIII van Engeland ondertekende op 1 juli 1543 namelijk het verdrag van Greenwich, dat bepaalde dat de toen pas zes maanden oude Mary als ze tien jaar werd naar Engeland af zou reizen om aldaar in het echt verbonden te worden met zijn zoon Eduard VI van Engeland. Op 9 september 1543 werd ze tot koningin gekroond.

Feit en fictie

De film Mary Queen of Scots haakt echter pas veel later in en focust zich vooral op de relatie van Mary met Koningin Elizabeth I. En die was er echt: de twee koninginnen wisselden regelmatig brieven uit, al was Mary wél een bedreiging voor Elizabeth. De laatstgenoemde werd namelijk gezien als een onwettig kind van de koning, waardoor Mary eigenlijk véél meer aanspraak maakte op de Engelse troon…

Meerdere huwelijken

Mary trouwde op achttienjarige leeftijd met kroonprins Frans II van Frankrijk en werd op die manier tevens (kortstondig) koningin van dat land, maar dit was van korte duur omdat ze op achttienjarige leeftijd al weer weduwe werd. Vervolgens stapte ze in het huwelijksbootje met Lord Darnley (een achterneef), die alleen maar op macht uit was. Ze zouden samen heersen, maar Darnley kwam terug op die afspraak en vond dat Mary zich onderdanig moest gedragen. Uiteindelijk werd hij vermoord door verwurging. Mary’s derde echtgenoot Lord Bothwell werd eventjes verdacht van die misdaad, maar uiteindelijk werd hij vrijgesproken.

Relatie met Elizabeth

Sommige gedeeltes van Mary Queen of Scots zijn echter fictie, zoals bijvoorbeeld de geheime ontmoetingen tussen Mary en Elizabeth. Die hebben namelijk nooit in die hoedanigheid plaatsgevonden… In de film is Elizabeth bovendien jaloers op Mary en voelt ze zich geïntimideerd door de andere koningin, maar dat was in het echt ook al niet zo. De filmmakers hebben het toegevoegd voor het ‘dramatische effect’.

Onthoofding

Overigens werd Mary in 1568 opgesloten in Loch Leven Castle, waarna ze verwachtte dat Elizabeth haar uit de brand zou helpen. Dat deed ze echter helemaal niet: ze stelde zelfs een onderzoek in naar Mary’s betrokkenheid bij de moord op Darnley. In 1587 werd haar naam bovendien genoemd in de samenzwering van Babington (een plan om Elizabeth te vermoorden). Dat deed haar de das om, letterlijk gezien, want na een proces werd ze ter dood veroordeeld en onthoofd.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.