Oorlog

Masters of the Air: Waargebeurde verhaal van de 100th Bombardment Group

Geschreven door: Maikel de Lange

Masters of the Air is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het is de nieuwe serie van het legendarische duo Steven Spielberg en Tom Hanks, die eerder samen verantwoordelijk waren voor Band of Brothers en The Pacific. Hun nieuwe show gaat over de 100th Bombardment Group van de Amerikaanse luchtmacht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Masters of the Air is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal!

Masters of the Air waargebeurd verhaal

Masters of the Air is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Donald L. Miller. Dat is door John Orloff verwerkt tot een script. De serie volgt het waargebeurde verhaal van de zogenaamde Amerikaanse ‘bomber boys’ die met hun jachtvliegtuigen het nazi-Duitsland van Adolf Hitler compleet lam wisten te leggen!

100th Bombardment Group

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de 100th Bombardment Group een Eighth Air Force B-17 Flying Fortress-unit van de Verenigde Staten die gestationeerd was op het vliegveld ‘RAF Thorpe Abbotts’, in de nabije omgeving van Norfolk. De groep deed mee aan meer dan 300 gevechtsmissies en behaalde twee ‘Distinguished Unit Citations’ (Regensburg, 17 augustus 1943; Berlijn, 4/6/8 maart 1944). De unit leed grote verliezen tijdens gevechten: liefst 177 vliegtuigen werden als vermist opgegeven, en op 20 april 1945 vloog de groep zijn laatste missie.

Van de VS naar Engeland

De 100th Bombardment Group werd op 1 juni 1942 in het leven geroepen, maar bleef onbemand tot 27 oktober 1942, want op die dag werd een klein aantal mannen overgeplaatst van de 29th Bombardment Group naar de nieuwe divisie. Deze nieuwe unit werd aanvankelijk gestationeerd in Iowa, maar verhuisde later naar Walla Walla Army Air Base in Washington en later naar Wendover Field in Utah, Sioux City AAB in Iowa en Kearney Army Air Field in Nebraska. Het luchtpersoneel vertrok daarna naar Engeland op 25 mei 1943. Twee dagen later, op 27 mei dus, volgde het grondpersoneel, aan boord van de RMS Queen Elizabeth.

Bombardementen

Op 25 juni 1943 was het tijd voor de eerste missie: bombardementen op de U-bootwerven van Bremen, waarna ook Duitse vliegvelden, industrieën en marinefaciliteiten in Frankrijk, Duitsland, Polen, Nederland, Noorwegen, Roemenië en Oekraïne bestookt werden. De groep was dusdanig succesvol dat men een bijnaam kreeg: de ‘Bloody Hundredth’. De eerste Distinguished Unit Citation (DUC) werd verdiend op 17 augustus 1943, wegens het bombarderen van de Duitse vliegtuigfabriek in Regensburg.

Operaties

De groep maakte onderdeel uit van grote operaties als Operation Argument, Big Week, de Oil Campaign en het Ardennenoffensief van december 1944 tot januari 1945. Wegens het (succesvol) aanvallen van zwaar verdedigde installaties in Duitsland en het droppen van voorraden aan de Franse Forces of the Interior van juni tot december 1944, ontving de unit de Franse Croix de Guerre met Palm.

Einde Tweede Wereldoorlog

Op 20 april 1945 vloog de Bloody Hundredth zijn allerlaatste gevechtsmissie in de Tweede Wereldoorlog. De volgende maand lieten de luchtbemanningen voedsel vallen voor de mensen in het westen van Nederland en in juni vervoerden ze voormalige geallieerde Franse krijgsgevangenen van Oostenrijk naar Frankrijk. In december 1945 werd de groep teruggehaald naar de Verenigde Staten, alvorens de unit opgeheven werd. Later, in de Koude Oorlog, werd de 100th Bombardment Group weer in ere hersteld.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.