De dramaserie Mr Bates vs The Post Office is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat van het schandaal rond The British Post Office (het… PostNL van Groot-Brittannië) dat tussen 1999 en 2015 speelde. Het hoofdpersonage uit de show, Alan Bates, was ook écht een van de slachtoffers van deze kwestie. Hoe dat zit leggen we je uit in dit artikel!
Mr Bates vs The Post Office
In Mr Bates vs The Post Office staat Alan Bates centraal. Al jarenlang runt hij samen met zijn vrouw een klein postkantoor, maar dan wordt hij opeens beticht van diefstal van enkele duizenden ponden. Hij is echter zeker niet de enige. Tegelijkertijd krijgen namelijk ongeveer zevenhonderd beheerders van kleine postagentschappen dezelfde beschuldiging aan hun broek. En de gevolgen zijn méér dan dramatisch…
The Post Office-schandaal
Mr Bates vs The Post Office is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De serie is hier en daar gedramatiseerd, maar hier liggen dus wel waargebeurde feiten aan ten grondslag. Om die goed uit te leggen moeten we terug naar 1999, toen The Post Office een nieuw IT-systeem van Horizon introduceerde, dat bedoeld was om werknemers op een gemakkelijke manier te voorzien van pensioenpremies. Er zat echter een fout in de technologie, waardoor er steeds maar weer uitroeptekentjes kwamen te staan bij tekorten. Maar die tekorten waren er dus eigenlijk helemaal niet. Toch werden honderden postkantoorhouders beschuldigd van fraude, ze werden zelfs aangeklaagd, geroyeerd of zelfs gevangengezet.
Schadevergoeding
Dit verhaal werd op een gegeven moment aan de grote klok gehangen, waarna Rishi Sunak, de Britse minister-president, op 10 januari van 2024 aankondigde dat alle beschuldigde en veroordeelde postkantoorhouders een bedrag van 75.000 pond aan schadevergoeding zouden krijgen. “Dit is een van de grootste schandalen uit de geschiedenis van ons land”, vertelde hij. “De slachtoffers waren hardwerkende mensen, die hun leven en reputatie verwoest zagen worden, terwijl ze zelf helemaal niet in de fout waren gegaan. Nu is het tijd voor gerechtigheid.”
Alan Bates
Ook Alan Bates en zijn vrouw (Suzanne Sercombe) werden dus getroffen door dit schandaal. Halverwege de jaren 90 was dit tweetal zoekende: welke kan gaan we op met ons leven? Bates besloot een postkantoor op de kop te tikken in Craig-y-Don, dat ze vijf jaar lang runden voordat het misging. Toen het misging had het tweetal vijf parttime werknemers, maar het nieuwe IT-systeem zorgde voor problemen. Er was een tekort van 6000 pond en Bates probeerde zelf te achterhalen hoe dat nou precies kwam. Dat deed hij ook, maar er bleef nog 1200 pond aan gederfde inkomsten over. De postkantoorhouder nam contact op met The Post Office, maar kreeg aanvankelijk geen respons. Later wilde het hoofdkantoor geld van hem zien, maar hij weigerde over de brug te komen. Daarom werd hij uit zijn ambt gezet…
Rechtszaak
In 2019 sleepten Bates en nog vijf anderen The Post Office voor de rechter. Ze kregen gelijk en er werd hen een schadevergoeding van 58 miljoen pond toegewezen. Daar moesten de kosten voor advocaten en dergelijke echter van afgetrokken worden, waardoor er ‘slechts’ 12 miljoen pond overbleef, 20.000 pond per postkantoorhouder.