Biografie

Mrs. Chatterjee vs Norway: waargebeurde verhaal

Mrs. Chatterjee vs Norway waargebeurd verhaal
Geschreven door: Sam Borremans

De nieuwe Bollywood-film Mrs. Chatterjee vs. Norway is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Alhoewel niet alles in de film letterlijk gebeurd is, is de film grotendeels geïnspireerd door waargebeurde verhalen. In de Bollywood-film zien we hoe een immigrante uit India een hevige strijd voert met de Noorse autoriteiten om de voogdij over haar kinderen terug te krijgen. Op dit indrukwekkende verhaal is Mrs. Chatterjee vs Norway geïnspireerd.

Sagarika Bhattacharya

Mrs Debika Chatterjee, gespeeld door Rani Mukerji, is een karakter dat eigenlijk geïnspireerd is op een echt persoon. Het gaat om Sagarika Bhattacharya die in 2022 haar autobiografie The Journey of a Mother uitbracht. Daarin vertelt ze een onthutsend verhaal over wat ze meemaakte toen ze emigreerde naar Noorwegen.

Sagarika en haar man Anurup Bhattacharya (in de film gespeeld door Anirban Bhattacharya en Aniruddha Chatterjee genoemd) emigreren in 2007 naar Noorwegen. Anurup heeft een baan als wetenschapper aangeboden gekregen en grijpt die kans met beide handen. Na hun emigratie worden de twee de trotse ouders van een zoon genaamd Abhigyaan en een dochter genaamd Aishwarya. Na de geboorte van de twee kinderen slaat het noodlot toe.

Uit huis plaatsing

De Noorse kinderbescherming krijgt het gezin op de korrel. In 2011 gaat het over tot een noodgreep en besluiten de autoriteiten de kinderen uit huis te plaatsen vanwege ‘incompetent ouderschap’. De ouders worden onder meer verweten dat ze de kinderen mishandelen. Daarnaast is de kinderbescherming van mening dat Sagarika mentaal niet in staat is om voor haar eigen kinderen te zorgen.

In haar boek beschrijft Sagarika exact waarom de autoriteiten het idee hebben dat de kinderen het niet goed hebben thuis. Zo wordt het gezin verweten dat ze met zijn allen in één bed slapen en dat de kinderen gevoed worden met de hand. Iets wat volgens de moeder van het gezin heel normaal is en past bij de hindoeïstische tradities en rituelen. In Noorwegen was men dat echter niet gewend. Daarbij houdt het land er strenge regels op na als het gaat om het opvoeden van kinderen en worden daarbij geen uitzonderingen gemaakt voor andere culturen.

Tegendeel bewijzen

Sagarika heeft er sindsdien alles aan gedaan om te bewijzen dat ze wél in staat is om voor haar eigen kinderen te zorgen. Wat echter begon als een ‘familiekwestie’ veranderde al snel in een kwestie voor het hele land. De actie van de Noorse kinderbescherming kwam ze op veel kritiek te staan.

De zaak kreeg in korte tijd zoveel publiciteit dat het de Indiase regering was die besloot in te grijpen. Na vele gesprekken werd de voogdij aan de broer van de vader gegeven. Omdat Sagarika op dat moment echter al niet meer samen was met haar man omdat de situatie ze uit elkaar had gedreven, besloot ze verder te vechten voor de voogdij. Deze kreeg ze uiteindelijk in 2013 na vele jaren strijden. In de film Mrs. Chatterjee vs Norway wordt de pijnlijke strijd van Sagarika in beeld gebracht.

Over de Auteur

Sam Borremans

Romantische films staan bij Sam bovenaan haar lijst met favoriete films. Ze zwijmelt het liefst weg bij een zoetsappige film die (bijna) altijd goed afloopt. Al zit ze ook in de bioscoop zodra een nieuwe Marvel-film draait. Maar het allerleukste is om de verhalen achter films (en series) te achterhalen.