Dat de film Napoleon van regisseur Ridley Scott een waargebeurd verhaal vertelt lijdt natuurlijk geen twijfel: iedereen weet wel dat Napoleon echt heeft bestaan. Wij nemen zijn leven echter nog eens extra onder de loep, zodat je na het bekijken van de actievolle film met Joaquin Phoenix kunt checken of de beelden een beetje overeenkomen met de echte geschiedenis. Het waargebeurde verhaal van Napoleon.
Napoleon
Het plot van de film Napoleon luidt als volgt: tijdens de Franse Revolutie maakt Napoleon Bonaparte snel stappen in de militaire gelederen. Als hij eenmaal generaal is grijpt hij in 1799 in via een coup d’état (een staatsgreep dus) en kroont hij zich tot keizer. Hij besluit oorlog te voeren tegen allerlei Europese naties en breidt zijn rijk stukje bij beetje uit. Intussen heeft hij echter ook de liefde aan zijn hoofd: hij tracht h namelijk indruk te maken op zijn overspelige vrouw Joséphine, met wie hij een nogal wispelturige relatie heeft…
Napoleon Bonaparte
Napoleon Bonaparte werd op 15 augustus 1769 geboren in de Franse stad Ajaccio op het eiland Corsica. Hij werd gedoopt als Napoleone di Buonaparte en was de tweede zoon van Maria Laetitia Ramolino en Carlo Maria Buonaparte, advocaat van beroep. De familie had het niet breed, maar zijn vader had wel goede connecties: de Franse gouverneur bijvoorbeeld. Die bezorgde Napoleon een studiebeurs, waardoor hij wat van zijn leven kon maken. En dat deed hij. In 1789 brak de Franse Revolutie echter uit, waar Napoleon zich bij aan besloot te sluiten. Hij was luitenant in een artillerieregiment, maar werkte zich al snel op tot kapitein. Na de onthoofding van Lodewijk XVI werd de Revolutie een zogenaamde ‘Terreur’, maar Napoleon greep zijn kans en werd bevorderd tot brigadegeneraal na het neerslaan van de Opstand van 13 Vendémiaire.
Militair leider en keizer
Bonaparte kreeg het opperbevel over het leger van Italië en veroverde onder meer Malta, Egypte en Akko. Daarna pleegde hij een staatsgreep, op 9 november 1799, aan de zijde van Emmanuel Joseph Sieyès, een van de leden van het Directoire, maar die passeerde hij vervolgens weer, waardoor hij in feite de alleenheerschappij had. Hij liet zich benoemen tot eerste consul voor het leven en bracht een grondwetswijziging teweeg die hem nog meer macht verschafte. Op 18 mei 1804 kreeg hij zelfs de titel van keizer en in het bijzijn van de toenmalige paus kroonde hij zichzelf. Er woedde constant oorlog, maar keer op keer wist Napoleon het Verenigd Koninkrijk, keizerrijk Rusland, Oostenrijk en Pruisen te verslaan.
Russische ramp en ballingschap
De Russische veldtocht van 1812 brak hem op, vooral door de uitbraak van ziektes als tuberculose en vlektyfus. Het leger van de Fransen stoomde weliswaar 800 kilometer op in 82 dagen, maar toen de strijdkrachten eenmaal bij Moskou aankwamen was de helft al gestorven. Napoleon had al 400.000 soldaten en 100.000 paarden verloren en deze verliezen liepen steeds verder op. Er zat niets anders op dan een totale terugtrekking, maar eenmaal aangekomen bij de Russische grens was nog maar een derde van de troepenmacht in leven. Het was het begin van het einde, want uiteindelijk moest Napoleon gedwongen troonafstand doen en werd hij verbannen naar Elba. Bonaparte keerde echter terug, greep de macht weer, om vervolgens zijn Waterloo te vinden in Waterloo, waarna hij weer verbannen werd (dit keer naar Sint-Helena. Napoleon stierf daar op 5 mei 1821.
Joséphine
Joséphine de Beauharnais (geboren als Marie-Josèphe-Rose Tascher de la Pagerie) was de grote liefde van Napoleon. Joséphine werd eerst uitgehuwelijkt aan Alexandre de Beauharnais, de zoon van de oud-gouverneur, en was later de maîtresse van Vicomte de Barras, een generaal in het Franse leger. Op 9 maart 1796 trouwde ze met Napoleon, maar in Egypte had ze een affaire met Hippolyte Charles. In 1806 kreeg Napoleon een buitenechtelijk kind, Charles Léon comte Denuelle genaamd, hij was geen wettig erfgenaam als bastaard. Daarom organiseerde Napoleon een familieraad in 1809 om zijn huwelijk met Joséphine (kinderloos immers) te kunnen ontbinden. Op 29 mei 1814 stierf Joséphine aan de gevolgen van een longontsteking.