Biografie Sport

NYAD: Waargebeurde verhaal van Diana Nyad

Geschreven door: Maikel de Lange

NYAD is een waargebeurd verhaal en wel over Diana Nyad. Hou jij van zwemmen? Misschien wel, maar dan gaat het waarschijnlijk om een beetje dobberen in een zwembad ergens. Of misschien trek je wel baantjes. Maar honderd kilometer of meer zwemmen, in open water ook nog eens, dat is natuurlijk wel andere koek. Vraag dat maar aan Diana Nyad, over wie Netflix een film gemaakt heeft, NYAD, met Annette Bening en Jodie Foster in de hoofdrollen!

Waargebeurde verhaal NYAD

NYAD introduceert Diana Nyad (Bening), die ooit furore maakte als marathonzwemster maar inmiddels als zestiger (!) een baan heeft als sportjournalist. Toch heeft ze nog één droom: een 110 mijl lange tocht door het open water van Cuba naar Florida tot voltooiing brengen. Samen met haar team, zoals haar coach en beste vriendin Bonnie Stoll (Foster), begint ze aan een lange en zeer secure voorbereiding, want wat ze wil doen is natuurlijk levensgevaarlijk!

Diana Nyad

NYAD vertelt dus een waargebeurd verhaal en daar zullen we ons in dit artikel ook op richten, niet op de voorgeschiedenis van Nyad, die óók behoorlijk uitgebreid is. In januari 2010 begint de (ex-)marathonzwemster met trainen voor haar huzarenstukje, een zwemtocht van Cuba naar Florida. Om dat optimaal te laten verlopen neemt ze haar intrek op het Caribische eiland St. Maarten en van januari tot en met juni traint ze om de week, 8, 10, 12 en daarna 14 uur lang. Vervolgens besluit ze naar Key West te vertrekken (eilandje in Florida), om daar te wachten op gunstige weersomstandigheden. Als de lucht eenmaal blauw is, begint ze aan een 24-uurs zwemtocht. 16 kilometer verwijderd van het vasteland eindigt die trainingstocht, wegens vermoeidheid en uitdroging, maar Nyad zegt zich ‘sterk’ te voelen, ‘gemakkelijk in staat om nog eens 20 uur te zwemmen zonder enig probleem’.

Uitstel en nog meer uitstel

Nyad voert haar trainingsarbeid op en vertelt over haar motivatie dat ze de tocht wil voltooien… ‘omdat ik aan andere 60-jarigen wil bewijzen dat het nooit te laat is om je dromen te volgen’. Er wordt een richtperiode geprikt, augustus of september 2010, maar omdat het weer niet meezit stelt ze haar eerste poging uit tot juli 2011. Van uitstel komt echter afstel, zo lijkt het, want er volgt nog een vertraging en nog eentje. En in een interview vertelt de zwemster: “Het is een grote operatie, een expeditie. We hebben ongeveer 25 mensen, navigators, managers, bootbemanning, weerexperts, medische mensen, haaienexperts, noem het maar op. Ik heb het warmst mogelijke oceaanwater nodig. Zodra we de juiste weersvoorspelling hebben, vertrekken we naar Havana. Waarschijnlijk weten we de exacte vertrekplaats pas de avond ervoor. En we weten niet precies waar we aan land zullen komen… Ik zou graag in Key West terechtkomen, maar dat zal afhangen van de koers van de Golfstroom.”

Wind, stroming en kwallen

Op 7 augustus 2011 om 19.45 uur is het dan eindelijk zover, Nyad koos het ruime sop in Havana. Er is een CNN-camerateam aan boord van haar ondersteuningsschip om alles op beeld vast te leggen en er worden elektronische ‘Shark Shields’ gebruikt om haar veilig te houden. Midden in de nacht van 9 augustus (om 00.45 uur) staakt ze haar poging echter, na 29 uur in het water. Sterke stromingen en harde wind zijn de spelbrekers die haar dwarsbomen, evenals een ‘astma-aanval’, waardoor ze steeds op haar rug moet rollen om überhaupt adem te kunnen halen. Maar opgeven? Dat woord staat niet in haar woordenboek. Poging twee vindt plaats op 23 september 2011, al stopt ze dit keer na 41 uur wegens kwallenbeten (vermoedelijk een levensgevaarlijk Portugees oorlogsschip, een kwal dus) en stromingen.

Vijf keer is scheepsrecht

Nóg een poging dan maar, op 18 augustus 2012, maar weer gaat het mis. Dit keer nopen meerdere kwallenbeten (negen in totaal) en twee stormen haar ertoe om het bijltje erbij neer te gooien. Vijf keer is echter scheepsrecht en op 31 augustus 2013 (tot en met 2 september 2013) voltooit ze haar tocht. Overigens gelooft niet iedereen dit, want de GPS-gegevens van haar tocht worden uitgelezen en op bepaalde stukken blijkt ze wel héél hard te hebben gezwommen. De gegevens worden onder de loep genomen door experts en op 8 september bevestigt de oceanograaf van de Universiteit van Miami, Tamay Ozgokmen, dat Nyad die ongelooflijke snelheid heeft kunnen behalen door zeer sterke (en gunstige) Golfstroomstromingen. Toch blijven er twijfels en Nyad slaat terug: “Ik heb de tocht eerlijk voltooid!”

Ellen DeGeneres en Dancing with the Stars

Op dat moment hebben haar zwempogingen Nyad een bepaalde mate van beroemdheid opgeleverd. Ze wordt bijvoorbeeld uitgenodigd voor The Ellen DeGeneres Show, waar ze vertelt dat ze tijdens haar tocht levendige hallucinaties heeft gehad van The Wizard of Oz. Een jaartje later doet ze ook nog eens mee aan Dancing with the Stars. In week twee van die dansshow wordt ze echter uitgeschakeld en dat is het einde van haar leven in de publiciteit.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.