Waargebeurd

Only the Brave: Waargebeurde verhaal van de Granite Mountain Hotshots

Geschreven door: Maikel de Lange

Only the Brave vertelt een waargebeurd verhaal. Een verhaal dat vooral heel tragisch is. De brandweerlieden van de Granite Mountain Hotshots gingen in 2013 het gevecht aan met de zogenaamde Yarnell Hill Fires, een ware vuurzee. Daarbij kwamen ze bijna allemaal om het leven…

Only the Brave

Only the Brave introduceert de brandweermannen van de Granite Mountain Hotshots, die gespecialiseerd zijn in natuurbranden. In 2013 worden ze eropuit gestuurd om een grote brand te bestrijden, maar komen ze als ratten in de val te zitten als de wind plotseling toeneemt en van richting verandert…

Granite Mountain Hot Shots

Dit is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar om dat in zijn volledigheid te kunnen vertellen gaan we wat verder terug in de tijd. De Granite Mountain Hot Shots werden namelijk opgezet in 2002 als subdivisie van de Prescott Volunteer Fire Department. Eric Marsh (die gespeeld wordt door Josh Brolin in de film) was de oprichter en de Granite Mountain Hot Shots stonden erom bekend dat ze vuur te lijf gingen met vuur… en dus niet met water. Het was een nieuwe aanpak waarbij er gecontroleerd ‘natuur’ weg werd gebrand, om er op die manier voor te zorgen dat een bosbrand zich niet verder zou kunnen ontwikkelen. In 2008 kregen de Granite Mountain Hotshots hun eigen brandweerkazerne, waarna ze Crew 7 werden genoemd.

Yarnell Hill Fires

Voor de gebeurtenissen in Only the Brave spoelen we de tijd vooruit naar 28 juni 2013, de zogenaamde ‘Yarnell Hill Fires’. Die braken uit door bliksem en al snel had men te maken met een enorme bosbrand. De Granite Mountain Hot Shots werden ingebeld en eropuit gestuurd om de vlammen het hoofd te bieden. Aanvankelijk ging dat best, totdat de brandweerlieden opeens te maken kregen met een weerspatroon dat helemaal niet voorspeld was. De wind draaide, de temperatuur (het kwik, niet van de vlammen) liep op tot bijna 40 graden en bovendien had het gebied te maken met een droogte, waardoor het vuur zich nog beter kon verspreiden.

Brandweermannen

Daarom kwamen de Granite Mountain Hotshots als ratten in de val te zitten. 19 van de 20 brandweerlieden kwamen om het leven, alleen Brendan McDonough (in de film gespeeld door Miles Teller) overleefde de vlammenzee. Andrew Ashcraft (29), Anthony Rose (23), Christopher MacKenzie (30), Clayton Whitted (28), Dustin DeFord (24), Garret Zuppiger (27), Grant McKee (21), Jesse Steed (36), Joe Thurston (32), John Percin Jr. (24), Kevin Woyjeck (21), Eric Marsh (43), Robert Caldwell (23), Scott Norris (28), Sean Misner (26), Travis Carter (31), Travis Turbyfill (27), Wade Parker (22) en William ‘Billy’ Warneke (25) stierven in het vuur.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.