De HBO MAX-film Reality is een waargebeurd verhaal over Reality Winner en de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Reality houdt zich bijzonder strak aan de waargebeurde feite. Reality Winner was écht degene die de Russische bemoeienis met betrekking tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 (waarbij Donald Trump won) aan de grote klok hing.
Reality Winner
In Reality maken we kennis met Reality Winner, die bij de Amerikaanse inlichtingendienst werkt. In 2016 besluit ze geheime overheidsinformatie van de NSA te lekken naar de media, die de Russische invloed op de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de spotlights zet. Als dank krijgt ze daar een jarenlange gevangenisstraf voor…
Amerikaanse luchtmacht en NSA
Dit zijn allemaal waargebeurde feiten. Reality Winner werd geboren op 4 december 1991 geboren in Texas. Na de aanslagen van 11 september 2001 raakte ze geïnteresseerd in de geopolitieke staat van de wereld en de Arabische taal in het specifiek. In 2010 besloot ze aan de slag te gaan bij de Amerikaanse luchtmacht, waar ze zich snel opwerkte, alvorens te stoppen in 2016. Ze was eventjes yoga-instructrice, maar werd ingelijfd door de zogenaamde Pluribus International Corporation, een klein bedrijf dat werk verricht voor de inlichtingendienst National Security Agency (NSA).
Russische inmenging in Amerikaanse presidentsverkiezingen
In die hoedanigheid moest ze vooral teksten vertalen uit het Perzisch, geheime documenten die uitgelekt waren uit Iran. Daar zat echter een heel ander document tussen, over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Winner zag het als haar plicht om dat te mailen naar het dagblad The Intercept, omdat ze vond dat de Amerikaanse kiezer misleid was.
Arrestatie
Dat kwam haar duur te staan, want op 3 juni 2017 werd de klokkenluider ingerekend door de FBI, wegens het openbaar maken van staatsgeheimen. Ze werd zelfs gearresteerd voordat The Intercept een artikel kon maken over het document dat ze gelekt had. Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, kwam meteen in actie en riep op om Reality te helpen. Hij loofde 10.000 euro uit voor degene die de naam zou kunnen noemen van de journalist van The Intercept die Winners naam doorgespeeld zou hebben richting de autoriteiten.
Celstraf
Reality Winner werd aangeklaagd en de Amerikaanse overheid haalde haar door het slijk, vooral door haar links met de Arabische wereld te belichten. De openbaar aanklager zei bijvoorbeeld tijdens de rechtszaak dat het opvallend was dat Winner een fascinatie had voor het Midden-Oosten en Islamitische terreur. Reality claimde onschuldig te zijn, maar besloot later dat het toch slimmer was om het op een akkoordje te gooien. Ze liet haar onschuldclaim varen en ging akkoord met een gevangenisstraf van vijf jaar en drie maanden, waarna ze op 23 augustus 2018 achter de tralies werd gezet.
Toneelstuk, docu’s, film
Ongeveer drie jaar later al kwam ze vrij, wegens goed gedrag. Het verhaal van Reality Winner is verwerkt tot een toneelstuk (Is This a Room, dat in première ging in Groningen), documentaires (United States vs. Reality Winner en Full Frontal with Samantha Bee) en nu dus ook tot een film, Reality. Die is hier en daar misschien een kléín beetje gedramatiseerd, maar bovenal heel erg waarheidsgetrouw.