SAS: Rogue Heroes is een serie van Steven Knight, die ook verantwoordelijk is voor Peaky Blinders en Taboo. De reeks gaat over de SAS, de Britse Special Forces-eenheid, en dan vooral over de oprichting daarvan. SAS: Rogue Heroes is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar hoe werd de eenheid écht opgericht?
SAS: Rogue Heroes
SAS: Rogue Heroes, dat te zien is op HBO Max én Videoland, draait om officier David Stirling (Connor Swindells, bekend van Sex Education), die met het gouden idee op de proppen komt om een elite-legereenheid op te richten. Hij verzamelt een stelletje onbevreesde soldaten om vervolgens met zijn nieuwe eenheid gevaarlijke missies uit te voeren behind enemy lines, achter vijandelijke linies dus! Jack O’Connell (The North Water), Alfie Allen (Game of Thrones), Sofia Boutella (The Mummy) en Dominic West (The Wire) completeren de cast.
Special Air Service
SAS staat voor Special Air Service of (in de volksmond) Speed Aggression Surprise. De elite-eenheid van het Britse leger heeft zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. In 1941 stond het Britse front in Noord-Afrika onder druk, omdat generaal Erwin Rommel van de nazistrijdkrachten snel oprukte met zijn speciale woestijntroepen van het zogenaamde Afrikakorps. Generaal Claude Auchinleck zat met de handen in het haar, want hij most de ontslagen veldmaarschalk Archibald Wavell in allerijl vervangen na operatie Battleaxe, die desastreus verliep.
David Stirling
David Stirling, een lid van een speciale eenheid van de Britse commando’s genaamd Layforce, lag op dat moment in het ziekenhuis in de Egyptische hoofdstad Caïro en daar overpeinsde hij de manier waarop er op dat moment gehandeld werd door het geallieerde leger. Hij kreeg een ingeving en zette het idee voor de SAS in grote lijnen op papier. Het idee was dat kleine eenheden goedgetrainde specialisten achter de vijandelijke linies zouden opereren. Nu moest hij zijn plan echter nog aan de man brengen, maar ook wat dat betreft had Stirling een idee: hij zou op audiëntie gaan bij de zittende ‘Colonel-in-Chief’. Hij had namelijk geen hoge pet op van het Middle East Head Quarters, want dat zou louter bestaan uit conservatievelingen, ‘fossilized sh*t‘, zoals hij zelf zei. Die fossielen zouden nooit instemmen met zijn idee.
Middle East Head Quarters
Stirling toog naar het Middle East Head Quarters, maar kreeg geen toegang ondanks verwoede pogingen om de wacht wijs te maken dat hij zijn pasje kwijt was geraakt. Uiteindelijk besloot hij zijn krukken (daar liep hij nog op, hij was nog niet hersteld van zijn verwondingen) achter te laten en door een gat in het hek te klimmen. Eenmaal binnen ging hij op zoek naar het kantoor van de plaatsvervanger van Aucinlek, generaal Neil Ritchie. Wonder boven wonder zag die wel wat in zijn plan, al was er wel een vervolgafspraak nodig om hem te overtuigen. Uiteindelijk kreeg Stirling echter wat hij wilde: er werden hem 6 officieren en in totaal 60 soldaten toegewezen om zijn plan naar de praktijk te vertalen.
SAS anno 2023
De SAS groeide en groeide en kreeg steeds meer manschappen toegewezen. De eenheid vocht in de Tweede Wereldoorlog, maar na de val van nazi-Duitsland besloot de Britse regering om de elite-unit op te heffen. Al snel kreeg men daar echter spijt van en werd de SAS opnieuw opgericht. Ook anno 2023 is de eenheid nog een van de meest gevreesde en kundigste Special Forces-groepen ter wereld.