Biografie

Seberg: Waargebeurde verhaal van Jean Seberg en de Black Panthers

Geschreven door: Maikel de Lange

Seberg vertelt een waargebeurd verhaal. De dramafilm uit 2019 met Kristen Stewart in de hoofdrol gaat over Jean Seberg en haar betrokkenheid bij de militante Afro-Amerikaanse politieke organisatie Black Panthers, waardoor ze opeens onder een vergrootglas kwam te liggen bij inlichtingen- en veiligheidsdienst FBI.

Seberg

In Seberg zien we hoe een ambitieuze FBI-agent de opdracht krijgt onderzoek te verrichten naar de iconische actrice Jean Seberg. Met name haar omgang met Hakim Jamal trekt daarbij de aandacht. Net als het feit dat ze in Los Angeles opkomt voor burgerrechten, en dan vooral met betrekking tot racisme, eind jaren 60. Heeft ze misschien iets te verbergen?

Jean Seberg

Seberg is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal, Jean Seberg bestond écht. Ze studeerde aan de Universiteit van Iowa en werd vervolgens ontdekt door regisseur Otto Preminger. Haar filmdebuut beleefde ze onder de vleugels van deze Oostenrijks-Amerikaans filmregisseur, producer en acteur, die overigens werd geboren in Oekraïne. Seberg speelde de hoofdrol (die van Jeanne d’Arc) in Saint Joan (1957) en haar ster begon al snel te rijzen…

Filmcarrière en protest

Uiteindelijk speelde de actrice in nog 34 films, waaronder bijvoorbeeld À bout de souffle van Jean-Luc Godard, de westernmusical Paint Your Wagon en de rampenfilm Airport. Ondertussen vond ze de liefde bij romanschrijver Romain Gary (Promise at Dawn, The Life Before Us), met wie ze trouwde in 1962. Aan het einde van de jaren 60 begon Seberg actiegroepen zoals bijvoorbeeld de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) en de Black Panther Party te steunen en dat deed ze publiekelijk.

Geestelijke problemen

Tegelijkertijd raakte ze steeds meer aan lager wal. Ze begon aan depressies te lijden en werd volstrekt afhankelijk van drank en medicijnen. Geestelijk gezien ging het helemaal de verkeerde kant op met Seberg, die verschillende zelfmoordpogingen ondernam. In augustus 1979 werd ze als vermist opgegeven en elf dagen later werd ze teruggevonden in haar eigen auto in een voorstad van de Franse hoofdstad Parijs. Volgens de politie had ze zelfmoord gepleegd door een overdosis medicijnen in te nemen in combinatie met een flinke hoeveelheid alcohol. Er rezen al snel twijfels over de doodsoorzaak, vanwege het alcoholpromillage in haar bloed.

Zelfmoord of toch niet?

Dat werd namelijk vastgesteld op liefst 8 promille, waar een normaal persoon bij 6 promille al in een coma raakt. Daarom was het hoogst onwaarschijnlijk dat ze zo ver had kunnen rijden. En daarbovenop kwam nog eens dat ze haar bril niet bij zich had. Jean Seberg ligt begraven op het kerkhof Montparnasse in Parijs.

FBI

De film Seberg zoomt vooral in op haar betrokkenheid bij diverse militante groeperingen in de Verenigde Staten, waardoor ze onder een vergrootglas kwam te liggen bij de FBI. J. Edgar Hoover himself (de ‘grote baas’) richtte zich op de actrice en er werd onder andere een lastercampagne tegen haar opgezet. Ook werd Seberg geschaduwd door agenten, gestalkt en werd er bij haar ingebroken in de hoop papieren en dergelijke te vinden, waardoor ze aangeklaagd zou kunnen worden. Dit leidde vermoedelijk tot haar geestelijke problemen.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.