Biografie

Seberg: Waargebeurde verhaal van Jean Seberg

Seberg Waargebeurd verhaal
Geschreven door: Alex van Vogelpoel

Seberg is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jean Seberg. Deze actrice werd eind jaren’60 door de FBI gevolgd. In 2019 verscheen de film Seberg, met Kristen Stewart in de hoofdrol. Maar wat is waargebeurd en wat is gefictionaliseerd in Seberg?

Seberg met Kristen Stewart

In 2019 verscheen de film Seberg in de bioscoop. Kristen Stewart vertolkte de hoofdrol, met daarnaast ook rollen voor Yvan Attal, Jack O’Connell, Margaret Qualley en Anthony Mackie. Mackie speelt Hakim Jamal, de man waar veel focus op gaat. Want een FBI-agent moet onderzoek doen naar de actrice Jean Seberg en dan valt vooral haar relatie met Hakim Jamal op. Iemand die lid is van de Black Power beweging. En dat ze zo actief opkomt voor burgerrechten in Los Angeles.

Jean Seberg

Maar wie was Jean Seberg en wat is haar waargebeurde verhaal? Op 13 november 1938 is Seberg geboren in Marshalltown, een klein plaatsje in Iowa. Aan de universiteit van die staat studeerde ze en zou in 1957 haar filmdebuut maken. Het was gelijk de hoofdrol als Jeanne d’Arc in Saint Joan. Er volgden in totaal 34 filmrollen, waarbij ze een icoon werd van de French New Wave.

Dit is een filmbeweging die eind jaren vijftig opkwam en werd gekenmerkt door het doorbreken van traditionele filmconventies. Er werd volop geëxperimenteerd met montage, visuele stijlen en verhalen. Tevens werden er sociale en politieke punten behandeld met een vorm van ironie. Het wordt gezien als één van de meest invloedrijke stromingen in de filmgeschiedenis.

Seberg en de FBI COINTELPRO operation

Waar de film Seberg vooral op inzoomt is de periode eind jaren’60 van de vorige eeuw. Jean Seberg had toen een aantal contacten waar overheden vraagtekens bij hadden, net zoals ze zich actief bezig hield met burgerrechten. Zo werd ze gevolgd door een FBI-agent vanwege het COINTELPRO, oftewel Counter Intelligence Program. Dit was een reeks van geheime projecten uitgevoerd door de FBI met het observeren, infiltreren, in diskrediet brengen én verstoren van binnenlandse politieke organisaties.

Uit de inmiddels vrijgegeven documenten van de FBI blijkt dat het overgrote deel van de acties gericht waren op groepen en individuen die gezien werden als staatsgevaarlijk. Onder meer communistische en socialistische organisaties, maar ook mensen zoals Martin Luther King en Albert Einstein. Jean Seberg kwam hierbij ook op de radar, want ze was steunde groepen als NAACP en de Black Panther Party. Beide groeperingen zette zich in voor burgerrechten van de Afro-Amerikaanse bevolking.

Baby overlijdt na twee dagen

De FBI achterhaalde diverse schenkingen van Seberg aan deze organisaties en dat was aanleiding om het imago van Jean Seberg bij het grote publiek te beschadigen. Zo moesten de groeperingen die in de ogen van de FBI gevaarlijk waren klein worden gehouden. Eén van de verhalen die de wereld in werden geslingerd was dat het kind dat ze droeg niet van haar man Romain Gary was maar van Raymond Hewitt, een lid van de Black Panther Party. De baby werd op 23 augustus 1970 te vroeg geboren en zou twee dagen later sterven. Bij de begrafenis bleef de kist open, zodat verslaggevers konden zien dat de huis van het kind blank was.

Seberg vermist en dood gevonden

In haar laatste jaren ging Jean Seberg vooral mentaal hard achteruit. Ze leidde aan depressies en deed diverse zelfmoordpogingen. In augustus 1979 werd ze vermist en een kleine twee weken later werd haar auto gevonden in een voorstad van Parijs. Seberg werd dood aangetroffen en zou zijn overleden door een overdosis medicijnen en alcohol.

Wel zijn er altijd vragen gerezen rondom haar dood. Want het hoge promillage alcohol in haar bloed maakte het voor haar onmogelijk om zelf te hebben gereden. Tevens had ze haar bril niet bij zich, wat zelf rijden nog lastiger maakt. Haar dood is vastgesteld op 30 augustus 1979, Jean Seberg is begraven op Montparnasse.

FBI erkent valse beschuldigingen

Tot aan haar dood is Jean Seberg afgeluisterd door de FBI. Twee weken na haar dood besloot de FBI om toe te geven wat ze negen jaar eerder hadden gedaan. Waaronder dus de valse beschuldiging over wie de vader was van haar vroeg gestoven dochter. De FBI-documenten laten zelfs zien dat J. Edgar Hoover, hoofd van de FBI, president Richard Nixon op de hoogte hield van de FBI-activiteiten rondom onder meer Seberg.

Over de Auteur

Alex van Vogelpoel

Door een fascinatie voor geschiedenis en ook een kortstondige opleiding Geschiedenis is waargebeurde verhalen een snel gemaakte link. Hoe zit het echte verhaal in elkaar? Dat is wat Alex graag uitzoekt.