Waargebeurd

She Said: Waargebeurde verhaal over de val van Harvey Weinstein

Geschreven door: Maikel de Lange

She Said is het waargebeurde verhaal over Harvey Weinstein. De dramafilm She Said gaat over de val van de filmproducent, die zich door de jaren heen vergreep aan meerdere (vrouwelijke) ondergeschikten. Hij kon vrijelijk zijn gang gaan, totdat twee New York Times-journalisten lucht kregen van zijn daden…

She Said

She Said volgt dus twee journalisten van het prestigieuze Amerikaanse medium de New York Times, Megan Twohey en Jodi Kantor, die samen een van de belangrijkste (en schokkendste) verhalen van een generatie weten te publiceren. Hun verhaal leidt zelfs (mede) tot de #MeToo-beweging. Een decennialange stilte over seksueel misbruik in de filmwereld van Hollywood en de Amerikaanse cultuur wordt voorgoed veranderd.

Megan Twohey en Jodi Kantor

She Said is gebaseerd op een boek, met diezelfde titel, van de twee hoofdpersonen van de film, Megan Twohey en Jodi Kantor. Hun verhaal is waargebeurd, want op 5 oktober 2017 publiceerden ze een schokkend verhaal over Harvey Weinstein in de New York Times. Dat deden ze ondanks grote druk vanuit de richting van de steenrijke filmproducent, die het tweetal voor het gerecht dreigde te slepen. De twee journalisten voelden zich echter gesteund door Dean Baquet (executive editor) en Rebecca Corbet (head of investigative projects). Ook de New York Times leeft van advertentie-inkomsten en die kwamen onder druk te staan door de publicatie, maar desondanks werd er dus groen licht voor gegeven.

Pulitzer Prize

Twohey en Kantor spraken twee keer face-to-face met Weinstein en zaten ook om de tafel met zijn advocaten en pr-mensen. Een volgend artikel, het tweede, wierp nog meer licht op de misstanden van de hoge filmbons. Twohey vertelde later dat ze het hele proces als bijzonder emotioneel had ervaren, zeker toen de #MeToo-beweging begon te groeien als gevolg van haar onderzoek. De twee journalisten achter de artikelen wonnen verschillende prijzen voor hun werk, waaronder de Sidney Award, de L.A. L.A. Press Club’s Inaugural Impact Award en McGill Medal for Journalistic Courage. De New York Times won een Pulitzer Prize voor het ‘klokkenluidersverhaal’ over Weinstein. In 2019 brachten Twohey en Kantor het boek She Said: Breaking the Sexual Harassment Story that Helped Ignite a Movement uit.

Waar is Harvey Weinstein nu?

Harvey Weinstein werd in 2017 door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag, onder wie bijvoorbeeld actrice Ashley Judd. Bekend werd dat de filmproducent sinds het begin van de jaren 80 liefst negen keer geschikt had met vrouwen die hem beschuldigd hadden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook Hollywood-actrices Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie en Rosanna Arquette kwamen vervolgens naar buiten met soortgelijke verhalen. Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot een celstraf van liefst 39 jaar, maar er lopen nog een aantal zaken…

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.