Biografie

Tapie: Waargebeurde verhaal van zakenman en politicus Bernard Tapie

Geschreven door: Maikel de Lange

Tapie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Bernard Tapie. Netflix kondigt de serie aan als ‘een van de meest iconische en controversiële Franse publieke figuren’. Tapie begon als arbeider, maar hoe werkte hij zich op tot dit predicaat? Hoe werd hij een van de meest iconische en controversiële Franse publieke figuren?

Tapie

Bernard Tapie is dus een gevierde zakenman in Frankrijk en begin jaren 90 slaagde hij erin om van Olympique Marseille de grootste voetbalclub van Europa te maken door de Champions League te winnen. Een wereldprestatie! In het hier en nu is hij volledig van zijn voetstuk gevallen. In de serie Tapie wordt een gefictionaliseerde biografie getoond van het leven van de Fransman.

Bernard Tapie

Maar wat is het waargebeurde verhaal van Bernard Tapie? Bernard Roger Tapie werd op 26 januari 1943 geboren in de Franse hoofdstad Parijs. Over zijn jongere jaren is behoorlijk weinig bekend, maar op een gegeven moment werkte hij zich op tot zakenman met als specialisatie faillissementen en alles wat daarbij komt kijken. Van 1990 tot 1993 zwaaide hij bijvoorbeeld de scepter bij Adidas. En dat deed hij ook bij een wielerteam, La Vie Claire (met onder anderen Bernard Hinault en Greg LeMond, dat twee keer de Tour de France won), en een voetbalclub, dat onder zijn vleugels de Champions League-pakte in 1993.

Olympique Marseille

In datzelfde jaar, 1993 dus, ontstond er een schandaal rond Tapie. Die zou namelijk een wedstrijd in de Ligue 1 (de Franse competitie) ‘gekocht’ hebben, het duel met het ‘kleine’ Valenciennes. De zakenman werd schuldig bevonden en het kampioenschap werd l’OM afgenomen, maar Olympique mocht de Champions League wél houden. Het was niet het laatste schandaal rond Bernard Tapie… Zelfs nu komen er nog verhalen over zijn ‘wangedrag’ naar buiten. Oud-spelers als Jacques Eydelie en Marcel Desailly verklaarden zich te goed te hebben gedaan aan de ‘dopingpot’ voorafgaand aan de Champions League-finale van 1993. Later werd dit verhaal kracht bijgezet door Chris Waddle en Tony Cascarino, die eerder voor de topclub speelden.

Rechtszaak

Tussen 1993 en 2008 (liefst vijftien jaar dus) had Tapie namelijk een geschil met de bank Crédit Lyonnais. Waarvan de zakenman nog geld tegoed had na diens verkoop van Adidas aan Robert Louis-Dreyfus. In 1995 bepaalde de rechter van dienst dat Tapie de bank liefst 90 miljoen euro moest betalen (op dat moment nog 600 miljoen franc), maar daar was Tapie niet helemaal tevreden mee. Hij ging in beroep en met succes, want het bedrag werd in 2005 verhoogd naar 150 miljoen euro. En vervolgens werd de geldsom nóg een keer verhoogd, dit keer tot 404 miljoen euro. Dat geld zou Tapie echter nooit zien. In 2012 kwam de nieuw geformeerde regering onder leiding van president Nicolas Sarkozy namelijk tussenbeide. Men constateerde dat er gefraudeerd was.

Waar is Bernard Tapie nu?

In 2019 verscheen Tapie in de rechtbank om dit besluit aan te vechten en de rechter besloot opeens dat er toch níét gefraudeerd was. Wéér ging de staat in beroep en die beroepszaak was nog bezig in 2021, toen Tapie overleed. Dat gebeurde op 3 oktober 2021 op 78-jarige leeftijd. De zakenman was op dat moment al een tijdje ziek, want hij leed aan maagkanker. President Emmanuel Macron kwam met een steunbetuiging aan het adres van de familie van Tapie, waarin hij zei aangedaan te zijn door het nieuws. Hij noemde Tapie een energieke, ambitieuze en enthousiaste zakenman die gemist zou worden.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.