Sport

The Blind Side: toch niet gebaseerd op waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

De dramasportfilm The Blind Side vertelt het ‘waargebeurde’ verhaal van NFL-speler Michael Oher. Maar ‘waargebeurde’ staat hier niet voor niks tussen aanhalingstekens, want volgens de American Football-speler zelf is alles gebaseerd op een grote leugen. Hoe dat precies zit vertellen we je in dit artikel!

The Blind Side

The Blind Side vertelt dus het verhaal van Michael Oher (gespeeld door Quinton Aaron), een jonge en tevens dakloze Afro-Amerikaanse jongen. Michael wordt op een avond opgemerkt door Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock), die erachter komt dat de jongen geen slaapplek heeft. Leigh Anne schiet hem te hulp en biedt Michael onderdak aan. Dit leidt weer tot een serie gebeurtenissen die het leven van zowel Michael als die van de familie Tuohy voorgoed zal veranderen…

Michael Oher spant rechtszaak aan

In de film wordt Oher uiteindelijk geadopteerd door de familie Tuohy. Eind goed al goed zul je denken, maar dat is bepaald niet het geval. De voormalige NFL-speler heeft namelijk een rechtszaak aangespannen tegen zijn ‘adoptiefamilie’. De documenten die Oher ingediend heeft bij de rechtbank maken het een en ander duidelijk. Hij beschuldigt Sean en Leigh Anne Tuohy ervan dat ze hem als middelbare scholier in huis hebben genomen en hem onder een curatele hebben gesteld die hen de wettelijke bevoegdheid geeft om in zijn naam zakelijke deals te sluiten.

Oher is ‘diep gekwetst’

Volgens Oher kreeg hij documenten onder zijn neus geduwd die hij ‘maar eventjes moest ondertekenen’: “Ze legden me uit dat het vrijwel hetzelfde betekent als ‘adoptieouders’, maar dat de wetten alleen op een manier waren geschreven die rekening hield met mijn leeftijd.” Het blijkt nu echter wat anders in elkaar te steken. De advocaat die de oud-American Football-speler in dienst heeft genomen, J. Gerard Stranch IV, laat weten: “Mike groeide niet op met een stabiel gezinsleven. Toen de Tuohy-familie Mike vertelde dat ze van hem hielden en hem wilden adopteren, vulde dat een leegte die hij zijn hele leven al had. De ontdekking dat hij eigenlijk niet geadopteerd was, maakte Mike kapot en heeft hem diep gekwetst.”

Oscars en royalty’s

De film The Blind Side werd een gigantische hit en ontving de Oscar voor Beste Film, waarnaast ook Sandra Bullock in de prijzen viel bij The Academy Awards. Volgens Oher heeft dit succes echter vooral de Tuohys verrijkt. Sean, Leigh Anne en hun twee kinderen zouden miljoenen dollars aan royalty’s hebben ontvangen, terwijl hij naar verluidt in de kou bleef staan (even buiten zijn vette NFL-contract gerekend).

Michael Oher eist geld

Oher wil nu dat de rechter een einde maakt aan de curatele van de familie Tuohy. Daarnaast is hij van mening dat Sean en Leigh Anne een verbod opgelegd moeten krijgen om zijn naam en beeltenis te gebruiken én wil hij dat de familie een volledig overzicht overlegt van hun inkomsten met betrekking tot zijn persoontje. Bovendien eist hij een niet nader genoemde schadevergoeding én straf, en daarnaast wil hij een ‘eerlijk’ deel van de winst bijgeschreven zien op zijn bankrekening. De Tuohys hebben zich overigens nog niet verdedigd tegen deze aanklacht, waardoor we een ‘gekleurd’ beeld hebben van de werkelijkheid.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.