Waargebeurd

The Conjuring: Waargebeurde verhaal van Ed en Lorraine Warren

Geschreven door: Maikel de Lange

Het klinkt misschien gek: stellen dat The Conjuring gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Toch klopt het, zij het natuurlijk met de nodige nuances hier en daar. Maar Ed and Lorraine Warren waren écht spokenjagers. Althans… dat geloofden ze zelf.

The Conjuring

Horrorfans weten al lang: The Conjuring is niet één film, niet één filmfranchise, maar een heel universum. Er zijn drie hoofdfilms: The Conjuring, The Conjuring 2 en The Conjuring 3 (zo heet-ie dus niet: The Conjuring: The Devil Made Me Do It). Daarnaast hebben we de beschikking over een vijftal spin-offs: Annabelle, Anabelle: Creation, Annabelle Comes Home, The Nun en The Curse of La Llorona. Allemaal gaan ze over Ed en Lorraine Warren, een echtpaar dat de strijd aanbindt met het (bovennatuurlijke) kwaad, in welke vorm dan ook.

Ed en Lorraine Warren

In het echt waren Ed en Lorraine Warren betrokken bij maar liefst acht onverklaarbare ‘spokenzaken’: Annabelle, Perron family, Amityville, Enfield poltergeist, Arne Johnson, Snedeker house, Smurl family en Union Cemetery, die we hieronder kort toelichten.

Annabelle

Te beginnen met misschien wel de bekendste: Annabelle. Volgens de Warrens kregen ze in 1968 te maken met twee kamergenoten die claimden dat hun pop (een Raggedy Ann-exemplaar) bezeten was door de geest van een jong meisje dat zich Annabelle Higgins noemde. Ed en Lorraine namen de pop mee naar huis en deden onderzoek, waarna ze de kamergenoten vertelden dat er inderdaad een kwaadaardige geest in hun pop zat. Ze besloten ‘Annabelle’ tentoon te stellen in hun eigen ‘Occult Museum’.

Perron family

In 1971 kregen de Warrens te maken met de familie Perron, die er heilig van overtuigd was dat hun huis werd bewoond door het spook van een heks uit het verleden. Ed en Lorraine concludeerden dat de heks in kwestie, Bathsheba Sherman, het land zou hebben behekst zodat latere bewoners een gruwelijke dood zouden sterven.

Amityville

‘Amityville Horror’ is een bekendhorrorbegrip: in 1975 claimde het koppel George en Kathy Lutz dat ze ’s nachts bezoek kregen van een soort gewelddadige demon. De zaak werd al snel een hoax genoemd, maar Lorraine Warren vertelde aan The Express-Times (een krant) dat dit absoluut niet zo was. Uiteindelijk leidden de voorvallen tot de film The Amityville Horror uit 1979 en de latere remake uit 2005.

Enfield poltergeist

In 1977 deden de Warrens onderzoek naar een poltergeist die naar verluidt door een huis in het noorden van Londen dwaalde. Ze waren niet de eerste ‘spokenjagers’ die dat deden, maar hun voorgangers gaven de zaak allemaal het predicaat broodje aap. Ed en Lorraine waren het hier weer niet mee eens.

Arne Johnson

In 1981 werd Arne Cheyenne Johnson ervan verdacht zijn huisbaas Alan Bono te hebben vermoord. Daarvóór was de hulp van het echtpaar Warren al ingeroepen, omdat het jongere broertje van de verloofde van Johnson bezeten zou zijn geweest door een boze geest. Na de moordzaak concludeerden Ed en Lorraine dat ook Arne ten prooi was gevallen aan de paranormale entiteit.

Snedeker house

In 1986 kwamen Ed en Lorraine Warren het zogenaamde ‘Snedeker house’ op het spoor, een gebouw dat eerder dienstdeed als uitvaartcentrum. Ze ‘wisten’ het meteen: er dwaalden allerlei enge demonen rond door de gangen van het gebouw, dat inmiddels bewoond werd door de familie Snedeker.

Smurl family

Jack en Janet Smurl schakelden de Warrens in omdat ze ervan overtuigd waren dat ze last hadden van een uitbraak van paranormale entiteiten. Ed en Lorraine ‘ontdekten’ in totaal vier geesten in het huis en daarnaast ook nog eens een demon.

Union Cemetary

Hier is verreweg het minst over bekend, maar in Ed Warrens boek Graveyard: True Hauntings from an Old New England Cemetery claimt hij onderzoek te hebben gedaan naar de gestalte van een witte vrouw op Union Cemetary.

Waar zijn Ed en Lorraine Warren nu?

Ed Warren werd geboren op 7 september 1928 in Connecticut, dezelfde geboorteplaats als zijn vrouw Lorraine, die het levenslicht zag op 31 januari 1927. Ed kwam op 23 augustus 2006 op 79-jarige leeftijd te overlijden en Lorraine stierf op 18 april 2019, op 92-jarige leeftijd. Het echtpaar is begraven op Stepney Cemetery in Monroe, Connecticut, hun thuisstad.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.