The Days is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De Netflix-film draait om de kernramp in Fukushima. Een aantal jaar geleden zagen we al Chernobyl op HBO, als een groot succes. Nu volgt dus The Days.
The Days
De synopsis van The Days luidt: “Schuldig volgens sommigen, helden volgens anderen, maar iedereen die betrokken was bij Fukushima Daiichi, wachtte een onzichtbare, dodelijke dreiging: een ongeëvenaarde kernramp.” De dramaserie laat het verhaal zien door de ogen van drie betrokken partijen: de overheid, het bedrijfsleven en de mensen die daadwerkelijk ter plaatse waren. Wat is dan het waargebeurde verhaal van The Days?
Aardbeving en tsunami zorgen voor kernramp
Op 11 maart 2011 vond er een zeebeving plaats voor de kust van Japan, met een allesverwoestende tsunami als gevolg. Die leidde weer tot de kernramp van Fukushima, die eigenlijk onvermijdelijk was. Direct na de aardbeving werden de drie operationele reactoren in de kerncentrale namelijk stilgelegd door middel van een noodstop. Het elektriciteitsnet raakte beschadigd door het water en daarom werden de koelpompen van Fukushima aangedreven door noodaggregaten.
Deze generatoren werden echter onbruikbaar door de vloedgolven. Deze waren namelijk lager geplaatst dan de hoge vloedgolven. Men besloot over te schakelen op accu’s als tijdelijke oplossing, maar die tussenoplossing was maar goed voor enkele uren. Men hoopte dat het elektriciteitsnet tijdig hersteld zou zijn, maar door de grote schade als gevolg van de aardbeving en de tsunami, was dit niet het geval.
Loss-of-coolant accident
Intussen bleef de temperatuur van de kernreactor maar oplopen en vond er een zogenaamd loss-of-coolant accident plaats. Drie units kregen te maken met kernsmelting. Brandstofelementen smolten helemaal of gedeeltelijk, waardoor er kernbrandstof op de bomen van de reactoren belandde. Daar kwamen nog een aantal ongelukken in de verschillende reactoren bovenop, zoals bijvoorbeeld explosies van waterstofgas.
100.000 evacuees
De ramp duurde tot 16 december 2011, toen de autoriteiten aankondigden dat de temperatuur van de reactoren een toestand hadden bereikt die vergelijkbaar was met een ‘normale’ stilstand. Toen waren er echter al 100.000 mensen geëvacueerd uit hun huizen, om ze voor radioactieve besmetting te behoeden.
Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de omvang van de ramp. Die werd immers wijdverbreid omschreven en hier en daar nogal aangedikt. De zogenaamde ‘World Nuclear Association’ verklaarde in oktober 2017 dat er helemaal geen sterfgevallen of gevallen van stralingsziekte zijn geweest door het nucleaire ongeval.
Straling
Wel belandden er nogal wat mensen in het ziekenhuis. Eén TEPCO (Tokyo Electric Power Company)-medewerker die aan het werk was in eenheid 3 ten tijde van de ramp werd in het ziekenhuis opgenomen omdat hij meer dan 100 mSv (millisievert) ontving, al is dit niveau wel geaccepteerd als verdraagbare dosis ten tijde van een oorlog. Zes andere medewerkers ontvingen meer dan 100 mSv. Op 24 maart 2011 raakten drie medewerkers van een onderaannemer ‘besmet’ toen ze aan het werk waren in een kelder, waar een hoeveelheid radioactief water aanwezig was. Twee van hen moesten naar het ziekenhuis, waar werd vastgesteld dat ze een stralingsdosis van 2 tot 6 sievert hadden opgelopen.
Dieren geruimd
Ook dieren waren het slachtoffer van de Fukushima-ramp. In het gebied rondom de kerncentrale waren voor de ramp 3.400 koeien, 31.500 varkens en 630.000 kippen aanwezig, die allemaal geruimd werden wegens de straling.