True Crime

The Girl Who Escaped: The Kara Robinson Story: Waargebeurde verhaal

Geschreven door: Maikel de Lange

Het waargebeurde verhaal The Girl Who Escaped: The Kara Robinson Story is een dramafilm over de verdwijning (ontvoering) en het gevangenschap van Kara Robinson.

The Girl Who Escaped: The Kara Robinson Story

In The Girl Who Escaped: The Kara Robinson Story ontmoeten we de vijftienjarige Kara Robinson, die in de voortuin van haar beste vriendin staat als ze opeens aangesproken wordt door een volwassen man. Hij haalt een pistool tevoorschijn en neemt haar mee in zijn auto. De ontvoerder brengt Kara naar zijn huis, waar hij haar vasthoudt en misbruikt…

Ontvoering door Richard Evonitz

The Girl Who Escaped: The Kara Robinson Story is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat eerder al leidde tot een documentaire, Escaping Captivity: The Kara Robinson Story getiteld. In die docu uit 2021 omschrijft Kara Robinson, afkomstig uit Columbia (South Carolina) en op dat moment 35 jaar oud, hoe ze op haar vijftiende ontvoerd werd door Richard Evonitz. Haar nachtmerrie duurde uiteindelijk zo’n achttien uur.

Het begon allemaal op 24 juni 2002, toen Kara de tuin van een vriendin aan het besproeien was. Opeens kwam er een auto de oprit op rijden en een onbekende man stapte uit en vroeg of hij haar wat tijdschriften mocht overhandigen. “Toen hij zich naar mij toe boog, voelde ik plots een wapen in mijn nek. Als ik om hulp durfde te roepen, zou hij schieten”, aldus Kara Robinson, die maar plaatsnam op de achterbank. “Mijn verstand zorgde ervoor dat mijn emoties afgesloten werden. Ik ging in overlevingsmodus.”

Kara Robinson ontsnapt

Richard Evonitz nam Kara Robinson mee naar zijn appartement, waar hij haar vastbond, drogeerde en ook misbruikte… “Zodra ik in die flat kwam, wist ik wat zijn bedoelingen waren. Op een of andere manier slaagde ik erin om mijn verstand op nul te zetten en uit mijn lichaam te treden. Zo leek het alsof iemand anders al die kwellingen moest doorstaan.” Robinson wilde zo snel mogelijk ontsnappen en nam het appartement onder de loep, tot het kleinste detail aan toe. “Ik weet niet waar dat vandaan kwam”, aldus Robinson. “Er zat een stemmetje in mijn hoofd dat zei dat ik twee opties had: ofwel zijn bevelen opvolgen, ontsnappen en in leven blijven, ofwel panikeren, vechten en misschien sterven. Ik verplichtte mezelf om zo kalm mogelijk te blijven.”

Zijn wapen lag open en bloot in de kamer… “Maar ik besefte dat de kans klein was dat ik een gewelddadige confrontatie zou overleven. Ik bleef mezelf inpeperen dat ik me aan mijn plan moest houden. Eerst zo veel mogelijk informatie over hem inwinnen en dan op het geschikte moment toeslaan.” De volgende ochtend kwam de buitenkans alsnog: Richard Evonitz lag te slapen en Kara Robinson ontdeed zich van haar handboeien, ontsnapte en hield een politiewagen staande.

Vlucht en zelfmoord Richard Evonitz

Evonitz wist wel hoe laat het was en vluchtte naar Florida, waar hij uiteindelijk zelfmoord pleegde. “Op emotioneel vlak werd ik heen en weer geslingerd”, aldus Kara bij Fox News. “Enerzijds ben ik opgelucht omdat ik nooit naar een rechtbank hoefde te gaan. Ik moest aan niemand de gruwelijke details vertellen. Ik hoef me geen zorgen te maken dat hij ooit weer op vrije voeten komt. Maar anderzijds ben ik ook boos. Ik heb het gevoel dat hij nog veel meer misdaden op zijn kerfstok heeft.”

Seriemoordenaar

En dat bleek te kloppen, Evonitz bleek een seriemoordenaar te zijn geweest. Hij was verantwoordelijk voor de moord op Sofia Silva (16) en een jaar later bracht hij Kristen Lisk (15) en haar jongere zus Kati (12) om het leven. Tevens werd hij als hoofdverdachte gezien in andere moordzaken en vlak voor zijn dood zou hij andere misdaden opgebiecht hebben in gesprek met zijn zus, aldus The Washington Post.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.