Biografie True Crime

The Highwaymen: Waargebeurd verhaal Frank Hamer met Bonnie en Clyde

Highwaymen waargebeurd verhaal Bonny Clyde
Geschreven door: Alex van Vogelpoel

The Highwaymen is een waargebeurd verhaal. De film vertelt een andere kant van de zaak die we zo goed kennen. Iedereen heeft wel eens over Bonnie en Clyde gehoord, twee nietsontziende criminelen. Maar wie maakte een einde aan hun bloeddorstige jacht? Dat waren Frank Hamer en Maney Gault. The Highwaymen vertelt hun waargebeurde verhaal.

The Highwaymen

In The Highwaymen vallen we midden in de piekperiode van de jacht rondom Bonnie en Clyde. De twee reizen dwars door de Verenigde Staten, overvallen banken en vermoorden politieagenten. Toch is het stel geliefd bij velen en krijgt dan ook hulp. Hierdoor is het voor de politie een bijna onbegonnen klus om ze in te rekenen. Nadat een aantal criminelen worden bevrijd uit een gevangenis ontstaat er een wild plan. Frank Hamer was een gerenommeerd Texas Rangers, maar met pensioen. Toch werd hij gevraagd om achter de twee boeven aan te gaan en hij besloot de klus aan te nemen.

Zo stapte hij in de auto en werd al snel vergezeld door zijn voormalig kameraad Maney Gault. De twee reisden door diverse staten en kwamen steeds meer op de huid van Bonnie en Clyde zitten. Uiteindelijk wisten ze te achterhalen waar ze zouden gaan schuilen en lokte ze in de val. Door een truc van een lekke band van een andere auto wisten ze de twee staande te krijgen op de weg. Daar ontstond een hevig vuurgevecht, waarbij Bonnie en Clyde werden doorzeefd met kogels. Hamer en Gault wilden niets weten van de heldenstatus die ze opeens hadden verkregen en keerden terug naar hun rustige leven.

Bonnie Parker en Clyde Barrow

Bonnie Park werd in 1910 geboren in Rowena, Texas, waar ze een moeilijke jeugd had. Haar vader overleed toen ze vier was en verhuisde met haar moeder Cement City. Ze schreef over deze periode gedichten als The Story of Suicide Sal en The Trail’s End. In haar tweede jaar op high school leerde ze Roy Thornton kennen. Samen verlieten ze de school en trouwden op 25 september 1926, zes dagen voor haar zestiende verjaardag. Lang hield dit geen stand. Ze zijn nooit gescheiden en Bonnie had bij haar dood nog altijd de trouwring om haar vinger, na januari 1929 zouden Bonnie en Roy elkaar nooit meer zien. Roy zat gevangen voor inbraken en zou zelf op 3 oktober 1937 neer worden geschoten wanneer hij probeert te ontsnappen uit de Huntsville State Prison.

Clyde Barrow werd in 1909 geboren in Ellis Country, Texas, in zijn jeugd verhuisde het hele gezin naar het westen van Dallas. Op 17-jarige leeftijd werd Clyde voor het eerst gearresteerd. Hij rende toen weg van de politie, die vragen kwamen stellen over het te laat terugbrengen van een gehuurde auto. Samen met zijn broer Buck werd hij daarna opgepakt voor het stelen van kalkoenen. Al had hij ook legale baantjes, steeds vaker begaf Clyde zich op het criminele pad. Met vooral het openbreken van kluizen, overvallen van winkels en het stelen van auto’s. In januari 1930 zouden Clyde en Bonnie elkaar voor het eerst ontmoeten. Er bloeide een snelle romance op, alleen die werd abrupt afgebroken toen Clyde werd opgepakt voor het stelen van een auto.

Bonnie en Clyde overvallen banken

Clyde werd naar de Eastham Prison Farm gestuurd in april 1930, maar daar wist hij kortstondig uit te ontsnappen. Na opnieuw gevangen te zijn genomen zou hij in de gevangenis zijn aangevallen en de aanvaller met een pijp hebben vermoord. Het was zijn eerste moord, waarvoor een andere gevangene – die al levenslang had – de schuld op zich nam. Om dwangarbeid te ontlopen zou Clyde twee tenen afhakken, waardoor hij de rest van zijn leven mank liep. Het bleek redelijk voor niets te zijn geweest. Zonder dat Clyde het wist had zijn moeder namelijk met succes een verzoekschrift ingediend voor zijn vrijlating. Op 2 februari 1932 kwam Clyde voorwaardelijk vrij, met alle gevolgen van dien. Ook de familie van Clyde kwamen daar snel achter, want hij bleek niet meer dezelfde persoon te zijn.

Op het goede pad kwam hij niet meer, want de beruchte Bonnie en Clyde zouden ontstaan. Bonnie beroofde supermarkten, benzinestations en vooral banken. De bankovervallen kwamen in zo’n hoog tempo, dat het al snel rond gonsde in de staat. Doordat Bonnie en Clyde de banken en agenten die ze onderweg tegenkwamen aan pakten – en de kleinere middenstanders ongeroerd lieten – kregen ze een heldenstatus bij velen. Dit is ook waarom ze lange tijd vrijuit konden blijven. Al is de periode dat ze rond gingen veel korter dan je zou denken. Alles bij elkaar zouden de overvallen nog geen twee jaar plaats vinden. Eerst dezen ze dit samen, maar in 1933 waren er diversen die zich aansloten bij de groep.

Texas Rangers Frank Hamer

Uiteindelijk zijn Bonnie en Clyde ten val gebracht door de tussenkomst van Frank Hamer. De Texas Ranger had al naam gemaakt door het in 1922 op te nemen tegen de Ku Klux Klan. Na 27 jaar bij de Rangers besloot hij in 1932 met pensioen te gaan. Op 16 januari 1934 zorgden Bonnie en Clyde ervoor dat hier verandering in kwam. Ze slaagden erin om vier criminelen te laten ontsnappen van de Eastham Prison Farm. Twee bewakers werden neergeschoten, waarop directeur Lee Simmons erop stond dat er actie werd ondernomen. Hij benaderde Frank Hamer om af te rekenen met de criminelen.

Hamer nam het patroon van Bonnie en Clyde onder de loep en ontdekte dat ze telkens ongeveer dezelfde route af hadden gelegd door de Midwest. Daarbij waren overlappende punten te ontdekken, namelijk Dallas, Joplin, Missouri en het noordwesten van Louisiana. Langzaam maar zeker begon hij in het hoofd van Clyde Barrow te kruipen, waardoor er progressie kwam. Toch kon ook Frank Hamer niet voorkomen dat er nog een klein dozijn aan overvallen werden gepleegd, net zoals er meerdere agenten werden vermoord.

Klopjacht na 102 dagen voorbij

Uiteindelijk zou er op 23 mei 1934 een einde komen aan de klopjacht van Frank Hamer. Op dat moment was Maney Gault ook bij de zaak betrokken. In de film The Highwaymen gaan Hamer en Gault samen op rondreis, maar in werkelijkheid werd Gault pas bij de zaak betrokken toen de focus werd gelegd op Louisiana. Hamer was erin geslaagd om de route van Bonnie en Clyde te achterhalen en wist dat ze die ochtend naar Louisiana zouden rijden. In de ochtend werden ze in de val gelokt, doordat het tweetal stopte voor een auto met pech. Op het moment dat ze stopten, werd er geen moment getwijfeld. In totaal werden er 150 kogels afgevuurd richting de auto, waarin Bonnie en Clyde zaten. Het stel was op slag dood.

Frank Hamer zou na deze grote zaak altijd betrokken blijven bij de Texas Rangers, tot zijn definitieve pensioen in 1949. Vier jaar later kreeg hij een hartaanval en zou daar nooit meer volledig van herstellen. Op 10 juli 1955 overleed hij in Austin.

Gedenkteken voor Bonnie en Clyde

Door de cultstatus die Bonnie en Clyde verkregen, dat vergroot werd door de film uit 1967, is de plaats waar ze zijn overleden vereeuwigd. Op de plaats van de hinderlaag is een gedenkteken geplaatst. Hierop is de volgende tekst te lezen: Bonnie & Clyde Ambush Location. The criminal careers of Clyde Barrow and Bonnie Parker ended here on May 23 1934, at the hands of the Louisiana and Texas law enforcement officers. Bienville Parish Tourism Trail. Dit gedenkteken is aan de westzijde van de Louisiana Highway 154 te vinden, een paar kilometer ten zuiden van Gibsland. Memorabilia gaat daarnaast ook voor fors geld over de toonbank. Zo is er in 2012 een machinegeweer en een jachtgeweer geveild. Deze waren bij een inval in beslag genomen in de schuilplaats van Bonnie en Clyde. De opbrengst van de veilig? 162.000 euro…

Over de Auteur

Alex van Vogelpoel

Door een fascinatie voor geschiedenis en ook een kortstondige opleiding Geschiedenis is waargebeurde verhalen een snel gemaakte link. Hoe zit het echte verhaal in elkaar? Dat is wat Alex graag uitzoekt.