The Pacific is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Tweede Wereldoorlog in de Stille Oceaan. Als wij aan de Tweede Wereldoorlog denken, denken we natuurlijk aan de strijd in Europa tegen de nazi’s. Voor de Amerikanen ligt dat anders, want die bestormden Europa, maar vochten ook een bloedige strijd tegen de Japanners. En die staat centraal in de HBO-serie The Pacific.
Waargebeurd verhaal The Pacific
The Pacific is natuurlijk van de makers van Band of Brothers en de oorlogsserie van producenten Steven Spielberg en Tom Hanks volgt een aantal Amerikaanse mariniers, die de strijd aangaan met de Japanners (na ‘Pearl Harbor’). De hoofdrollen in de show zijn voor James Badge Dale, Jon Seda en Joseph Mazzello, maar daarnaast komt er op een gegeven moment… een jonge Rami Malek langs!
Eugene Sledge, Robert Leckie en John Basilone
Dat The Pacific gebaseerd is op een waargebeurd verhaal lijdt geen twijfel. Sterker nog, de serie ontleent zijn bestaansrecht aan twee memoires, verhalen uit eerste hand dus. Het betreft: With the Old Breed van Eugene Sledge en Helmet for my Pillow van Robert Leckie. De show vertelt dus het verhaal van deze twee auteurs én dat van marinier John Basilone, die allen deelnamen aan de strijd tegen het Japanse Keizerrijk.
Pearl Harbor
Het waargebeurde verhaal van The Pacific begint eigenlijk met de aanval van Japan op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op Hawaï (7 december 1941). Het is hét moment dat de Verenigde Staten zich niet meer kunnen verschuilen en uit hun schulp moeten kruipen. Dat gebeurt aanvankelijk vooral in de Stille Oceaan, na een korte periode van wederopbouw door al het vernietigde wapentuig. Halverwege 1942 waren Japan noch de VS tot grote offensieven in staat. De keizerlijke marine had zijn vizier inmiddels gericht op Australië en kroop meer en meer in de richting van het land van de kangoeroe.
Guadalcanal
In de maand augustus van dat jaar landen zowel de Amerikanen als Japanners op Guadalcanal, een van de Salomonseilanden. Dit is het startsein voor de Slag om Guadalcanal, die een half jaar duurde. Er worden talloze vlootacties uitgevoerd, waarbij de Japanners steeds meer terrein verliezen én grote verliezen lijden, op het gebied van materieel maar ook op het gebied van manschappen. En in 1943 vestigen de Amerikanen tezamen met de Australiërs de bruggenhoofden Buna en Gona op de noordoostkust van Nieuw-Guinea.
Filipijnen
Intussen wordt de Amerikaanse vloot groter en groter, door inspanningen van de industrie in de Verenigde Staten. Daarom treedt men ook steeds agressiever op. Het plan wordt gesmeed om het noorden van de Filipijnen in te nemen, om op die manier de aanvoerlijn van olie uit Sumatra te verbreken. Generaal Douglas MacArthur moet over de zone van Nieuw-Guina naar het westen opstomen en vanuit het noorden is het aan admiraal Chester Nimitz om via een zogenaamde ‘hopping-campagne’ op een strategische manier eilanden in te nemen. Op die manier moeten de Japanse garnizoenen weer geïsoleerd worden, om zo snel de controle te grijpen over de archipels ten zuiden van Japan.
Marshalleilanden
In juni 1943 wordt de eerste slag geslagen: New Georgia wordt ingenomen. En in augustus volgt een landing op Bougainville, dat pas twee jaar later, in 1945, geheel ingenomen wordt. De zuidelijke aanval gaat in november 1943 van start met landingen op de Gilberteilanden en later ook de Marshalleilanden. Makkelijk gaat het echter niet, want door het klimaat en de manier van oorlogsvoering lijden ook de Amerikanen zware verliezen. McArthur besluit dezelfde tactiek te hanteren als Nimitz en boekt steeds meer terreinwinst.
Einde oorlog en lot hoofdpersonen
Er volgen nog veel meer slagen, bijvoorbeeld op de eilanden Guam en Tinian. Steeds maar weer ‘winnen’ de Amerikanen, maar de Japanners weigeren de strijd op te geven. Pas na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki gooit het land van de rijzende zon de handdoek in de ring!
Wat de hoofdpersonen uit The Pacific betreft: Eugene Sledge overleed op 3 maart 2001 in Montevallo (Alabama) op 77-jarige leeftijd. Robert Leckie (81) liet het leven op 24 december 2001 in Philadelphia en John Basilone (29) stierf op 19 februari 1945 bij de Landing op Iwo Jima.