Biografie

Is The Pursuit of Happyness een waargebeurd verhaal?

The Pursuit of Happyness waargebeurd verhaal
Geschreven door: Sam Borremans

Is The Pursuit of Happyness gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Het antwoord op die vraag is: ‘Ja’. De film met Will Smith in de hoofdrol vertelt de biografie van Chris Gardner. Maar wie was hij precies en hoeveel lijkt zijn echte verhaal op het verhaal uit The Pursuit of Happyness?

Chris Gardner

The Pursuit of Happyness verscheen in 2006 en vertelt het verhaal van een zakenman. In werkelijkheid is de film gebaseerd op het echte leven van Chris Gardner, een selfmade verkoper/effectenmakelaar/filantroop/motiverende spreker. Alhoewel hij uiteindelijk uiterst succesvol werd, heeft hij zware tijden gekend in zijn leven.

Gardner beleefde een turbulente jeugd waarbij hij veelvuldig van zijn ouders gescheiden was. Een ding wist hij dan ook zeker: Hij wilde zelfvoorzienend zijn als hij volwassen zou zijn. Gardner zette grote stappen. Hij meldde zich aan bij de Amerikaanse marine en werd medisch specialist.

Diep dal

Uiteindelijk kreeg hij zelfs een baan aangeboden als assistent aan de University of California Medical Center. Alles wees erop dat Gardner een carrière op medisch gebied zou najagen, maar dat gebeurde niet. Om zijn rekeningen te kunnen betalen, besloot Gardner zich te richten op het verkopen van medische apparatuur.

Alles veranderde voor Gardner toen hij op een dag Bob Bridger ontmoette. Die man reed een rode Ferrari en nam Gardner onder zijn vleugels in de hoop hem onder te kunnen brengen in een trainingsprogramma. Uiteindelijk nam E.F. Hutton hem in huis, maar alles verliep anders dan gepland. Gardner had nog verschillende parkeerboetes openstaan en werd na een huiselijk geschil met zijn vriendin voor tien dagen opgepakt.

Waargebeurd verhaal The Pursuit of Happyness

Gardner kwam in een diep dal terecht en kwam er na zijn vrijlating achter dat Jackie was vertrokken en zijn appartement leeg was achtergelaten. Jackie keerde enkel nog terug om Gardner de voogdij over zijn zoon te geven, terwijl hij geen cent had om te makken. Gelukkig kon hij wel nog onbetaald meedoen aan het programma van Dean Witter Reynolds.

Gardner was een meester in de zogenaamd ‘cold calls’ en probeerde ze gesprekken zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. En met succes, want Gardner slaagde voor zijn examen en ging betaald bij het bedrijf aan de slag. Later begon Gardner zijn eigen bedrijf Gardner Rich & Co dat inmiddels is verkocht. Vandaag de dag is Gardner een succesvol filantroop te noemen. In The Pursuit of Happyness wordt de rol van Gardner vertolkt door Will Smith.

Over de Auteur

Sam Borremans

Romantische films staan bij Sam bovenaan haar lijst met favoriete films. Ze zwijmelt het liefst weg bij een zoetsappige film die (bijna) altijd goed afloopt. Al zit ze ook in de bioscoop zodra een nieuwe Marvel-film draait. Maar het allerleukste is om de verhalen achter films (en series) te achterhalen.