Biografie

The Wolf of Wall Street: Waargebeurde verhaal van Jordan Belfort

Geschreven door: Maikel de Lange

The Wolf of Wall Street is een waargebeurd verhaal over Jordan Belfort. De filmkraker met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol is gebaseerd op ‘meesteroplichter’ Jordan Belfort en zijn firma Stratton Oakmont. Maar kleurt The Wolf of Wall Street helemaal binnen de lijntjes (anders dan Belfort) of wordt er hier en daar afgeweken van de échte feiten?

The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wallstreet neemt de kijker mee naar eind jaren 80. Jordan Belfort is een aan drugs, drank en seks verslaafde effectenmakelaar, die door oplichting multimiljonair wordt. De voormalige meubelhandelaar Donnie Azoff (gespeeld door Jonah Hill) is zijn zakenpartner. Samen smijten ze enorme hoeveelheden geld over de balk met hun excessieve levensstijl vol feesten, drank en natuurlijk drugs. Belfort ziet zijn carrière uiteindelijk ten onder gaan door aanklachten wegens fraude, waarbij corruptie op Wall Street en zelfs invloed van de maffia een grote rol spelen.

Jordan Belfort

Wolf of Wall Street is gebaseerd op de biografie van Jordan Belfort en is dus waarheidsgetrouw te noemen. Met zijn effectenhandelaarsfirma Stratton Oakmont overtrad de Amerikaanse zakenman naar schatting op elk willekeurig moment honderden wetten. Hij lichtte zijn aandeelhouders op en manipuleerde de aandelenprijzen van tientallen bedrijven. Belfort had een steeds weer terugkerende modus operandi: hij rekruteerde voornamelijk jongvolwassenen uit de arbeidersklasse van Long Island om bij Stratton te komen werken en liet hen vervolgens kennismaken met wat hij zelf een ‘cult’ noemde. Alles was op het verdienen van zo veel mogelijk geld gericht, en dat werd bewerkstelligd door hun klanten te bedriegen: die werden overtuigd dat ze waardeloze aandelen móésten kopen.

The Duchess of Bay Ridge

Intussen raakte Belfort compleet in de ban door drank en vooral drugs: voornamelijk cocaïne en zogenaamde methaqualon. Hij bedroog zijn eerste echtgenote met een vrouw die ‘The Duchess of Bay Ridge’ werd genoemd (in de film gespeeld door Margot Robbie). Later trouwde hij met deze ‘hertogin’, waarna de twee een relatie onderhielden die bol stond van bedrog en misbruik. Het was dan ook geen verrassing dat er een scheiding volgde. Het werd van kwaad tot erger voor Belfort, die in de boeien werd geslagen door de FBI. Hij hoefde echter maar 22 maanden achter de tralies door te brengen, waarna hij schrijver en ‘motivational speaker‘ werd. Zijn eerste biografie, The Wolf of Wall Street, werd gepubliceerd in 2007.

Feit of fictie?

De overgrote meerderheid van het verhaal dat je ziet in The Wolf of Wall Street is waargebeurd, zelfs een aantal van de gekste scènes. De bergen drugs die langskomen, de hoeveelheden prostituees, de criminaliteit bij Stratton Oakmont, het staat precies zo opgeschreven in de biografie van Belfort. Zelfs de scène waarin een vrouwelijke medewerker van de firma kaalgeschoren wordt voor 10.000 dollar is waargebeurd. Toch zijn er ook verschillen tussen feit en fictie aan te wijzen. De speech die Jordan Belfort op een gegeven moment geeft bijvoorbeeld, waarin hij zijn afscheid wil aankondigen. Daar komt hij op terug en vervolgens horen we hem schreeuwen: “I’m not f***ing leaving.” The Wolf of Wall Street is dus niet helemaal waargebeurd. Maar het grootste gedeelte wel!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.