Oorlog

The Zone of Interest: Waargebeurde verhaal van Rudolf Höss, commandant van Auschwitz

Geschreven door: Maikel de Lange

The Zone of Interest is een deels waargebeurd verhaal. De Amerikaans-Brits-Poolse oorlogsfilm gaat over gebeurtenissen in het concentratiekamp Auschwitz ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. En zoomt in op Rudolf Höss, commandant van Auschwitz.

The Zone of Interest

De synopsis van The Zone of Interest luidt als volgt: “Een nazi-officier wordt in het concentratiekamp Auschwitz verliefd op de vrouw van de kampcommandant. Het verhaal vertelt ook het dagelijkse leven van een Duits gezin dat tijdens de oorlog naast het kamp woonde en tegelijkertijd over een Poolse familie die gevangenen in het kamp hielp.” De oorlogsfilm is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse schrijver Martin Amis, uitgebracht in 2014.

Waar het boek drie narratieven heeft (verteld wordt vanuit drie perspectieven), focust de film zich op Rudolf Höss, de commandant van concentratiekamp Auschwitz en zijn vrouw Hedwig. Deze twee personen hebben écht bestaan.

Rudolf Höss kampcommandant van Auschwitz

Rudolf Höss is van mei 1940 tot december 1943 en daarna van mei tot juli 1944 kampcommandant van concentratiekamp Auschwitz. Höss, eigenlijk Rudolf Franz Ferdinand Höß, werd op 25 november 1901 geboren in Baden-Baden en vocht als minderjarige in het Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog. In november 1922 werd hij lid van de NSDAP van Adolf Hitler en in 1923 werd hij aangehouden wegens de wraakmoord op de (eveneens extreemrechtse) leraar Walter Kadow. Die verdacht Höss ervan saboteur Albert Leo Schlageter te hebben verraden, en samen met onder meer Martin Bömann sloeg hij de man dood. Höss kreeg tien jaar dwangarbeid aan zijn broek, maar werd al na vijf jaar vrijgelaten.

Auschwitz-Birkenau

In juni 1934 kwam Höss in aanraking met de SS-commandant Heinrich Himmler, op wiens aanraden hij zich aansloot bij de SS-Totenkopfverbände. Hij hielp met het opzetten van een concentratiekamp bij Birkenau, naast Auschwitz, en werd kampcommandant van Auschwitz-Birkenau, dat werd gebruikt voor de uitroeiing van het Joodse volk. Het werd al snel een ‘modelkamp’, waar ‘effectief gebruik werd gemaakt van het gifgas Zyklon B.

In 1943 werd er een onderzoek uitgevoerd naar corruptie binnen het concentratiekamp en naar aanleiding daarvan werd Höss ‘weggepromoveerd’. In 1944 keerde hij echter terug naar Auschwitz (van mei tot en met juli) om daar de massamoord op Joodse Hongaren te leiden, en dat plan kreeg zelfs zijn naam (‘Aktion Höss’).

Doodstraf na ‘Aktion Höss’

Na de Tweede Wereldoorlog wist Höss aanvankelijk te ontsnappen aan de geallieerden door zich voor te doen als een matroos. Hij ging aan de slag op een boerderij onder de naam Franz Lang, maar in 1946 werd hij in de kladden gevat. Tijdens de processen van Neurenberg getuigde hij en daarna zette hij zijn memoires op papier, alvorens hij uitgeleverd werd aan Polen. Op 2 april 1947 kreeg hij de doodstraf opgelegd door het Hoogste Gerechtshof in Warschau en twee weken later werd de executie uitgevoerd: Höss werd opgehangen in Auschwitz.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.