Biografie

Vita & Virginia: Waargebeurde verhaal van de affaire tussen Virginia Woolf en Vita Sackville-West

Geschreven door: Maikel de Lange

De romantische film Vita & Virginia is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Virginia Woolf en Vita Sackville-West, die een liefdesaffaire onderhielden in de jaren 20 van de vorige eeuw. Maar wat uit de film is feit en wat is fictie? We vertellen je het waargebeurde verhaal van Vita en Virginia in dit artikel!

Vita & Virginia

De film Vita & Virginia draait dus om de liefdesverhouding tussen de aristocrate Vita Sackville-West en het literaire icoon Virginia Woolf. Als ze elkaar ontmoeten, wil Vita van de koppige en tevens zeer getalenteerde Virginia haar nieuwste verovering maken. De twee vrouwen doorbreken sociale barrières en vinden troost in elkaars armen én in hun verboden romance. Hun relatie levert uiteindelijk een roman op getiteld ‘Orlando’.

Virginia Woolf

Adeline Virginia Stephen of ‘Ginia’ voor intimi werd geboren in Londen in 1882 en koesterde op jonge leeftijd al een liefde voor kunst en literatuur, wat overigens ook gold voor haar familie. Haar zus Vanessa was bijvoorbeeld een kunstenaar en toen ze eenmaal volwassen waren, werden de twee zussen het middelpunt van een invloedrijke intellectuele kring die bekend stond als de Bloomsbury Group, een collectief van radicale kunstenaars, schrijvers en denkers aan het begin van de 20e eeuw.

In 1912 stapte Virginia in het huwelijksbootje met Leonard Woolf, een politiek geëngageerde linkse schrijver én ook een vriend van haar broer op de universiteit. Virginia Woolfs eerste romans, waaronder Night and Day (1919), Mrs Dalloway (1925) en To the Lighthouse (1927), waren aanvankelijk weinig succesvol, maar worden in het hier en nu wél heel erg goed gewaardeerd. Inmiddels wordt Woolf gezien als een van de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw, een pionier op het gebied van de ‘stream of consciousness’-stijl.

Vita Sackville-West

Schrijfster Vita Sackville-West was 10 jaar jonger dan Woolf en kwam uit een aristocratische familie. Het ouderlijk huis van de Sackvilles was Knole, een uitgestrekt landgoed in Zuid-Engeland. Sackville-West was bijzonder gefrustreerd dat ze Knole nooit zou kunnen erven vanwege haar geslacht (de Engelse aristocratische regels verboden dit) en ging daarom de feministische kant op. In 1913 trouwde ze met diplomaat Harold Nicholson, maar dit was een verstandshuwelijk. Beiden gingen ze namelijk vreemd en in 1917 veroorzaakte Vita zelfs een schandaal. Ze nam de benen samen met haar minnares Violet Trefusis en werd achternagezeten door familieleden die haar op het ‘rechte pad’ probeerden te krijgen.

Ontmoeting Virginia en Vita

Virginia en Vita ontmoetten elkaar op een gekostumeerd bal in 1922 en de vonk sprong meteen over, aldus Victoria L. Smith, professor Engels op de Universiteit van Texas. “Ze hadden een hele andere afkomst en dat was onderdeel van de aantrekkingskracht. Vita vond het spannend en viel daarnaast op de intelligentie die Virginia toonde. Hun affaire was heel passioneel en ook seksueel, ook al werd dit aanvankelijk in de wind geslagen.”

Orlando

Dit leidde uiteindelijk tot de roman Orlando, de allerbekendste uit het oeuvre van Virginia Woolf en volledig gebaseerd op Vita, feiten én fictie. Bol.com geeft de volgende omschrijving bij het desbetreffende boek: “In deze speelse roman beschrijft een biograaf het wonderbaarlijke levensverhaal van de jonge dichter Orlando, die tijdens zijn drie eeuwen durende leven verandert van een man in een vrouw, de wereld over reist en vele avonturen beleeft. Orlando is een sprankelende vertelling en een intense bespiegeling over literatuur, de positie van de vrouw, het verstrijken van de tijd en het omgaan met veranderingen.” Orlando werd ook verfilmd, in 1992, met Tilda Swinton in de hoofdrol.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.