Waargebeurd

Waargebeurd verhaal Barracuda Queens: Dit zijn de echte inbrekers

Barracuda Queens waargebeurd verhaal
Geschreven door: Sam Borremans

Op Netflix is Barracuda Queens te bekijken, maar wist je dat de serie losjes gebaseerd is op een waargebeurd verhaal? De serie neemt ons mee naar vier bevoorrechte dames en een vrouw uit een lagere klasse. Overdag zijn het goed presterende studenten en lieve dochters, maar ’s nachts transformeren ze in meedogenloze dieven. Maar wie zou ooit verwachten dat deze dames uit de hogere klasse verantwoordelijk zijn voor een escalerende campagne aan woninginbraken? Dit is het waargebeurde verhaal van Barracuda Queens.

Zweedse dramaserie

Wie aan Barracuda Queens begint, krijgt vooraf meteen een melding dat de serie gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Maar welk verhaal zit er dan achter de Zweedse dramaserie? We zijn op onderzoek uitgegaan en het gaat om het verhaal van Lidingöigan, ook wel bekend als de Lidingö League. Daarmee is de gang vernoemd naar een rijke buitenwijk van Stockholm waar een aantal van de dieven woonden.

Toch was er wel een groot verschil met de groep die we nu volgen in Barracuda Queens. Zo bestonden de Lidingöligan namelijk volledig uit mannen. Ze waren actief in de jaren negentig toen ze hun vizier richtten op luxe huizen in de rijkere buurten van Zweden. Ze richtten zich op Lidingö, Danderyd en Djursholm. In laatstgenoemde plek speelt Barracuda Queens zich ook af.

Roven

De dieven namen alles mee wat ze te pakken kregen. Denk aan antiek, beroemde kunstwerken, juwelen en zelfs vintage wijnen. De flessen die ze buit maakten, werden na afloop van de roof vaak meteen gedronken en achtergelaten op de plek als hun visitekaartje. De groep was verantwoordelijk voor zo’n 50 inbraken en 20 autodiefstallen met een buit met een totale waarde van meer dan 20 miljoen euro. Lang lang slaagde de politie er niet in om de groep in de kraag te vatten.

Dat veranderde de politie de groep eind jaren ’90 in het vizier kreeg. Een aantal verdachten werd gearresteerd en veroordeeld. Toch is het tot op de dag van vandaag niet duidelijk of de politie erin geslaagd is om de gehele groep op te pakken.

Anders dan in Barracuda Queens

Het is dan ook duidelijk dat het verhaal van Barracuda Queens losjes is gebaseerd op de groep van Lidingö. Zo maken we in de Netflix-serie kennis met een groep meisjes, waar dat in werkelijkheid dus jongens waren. Daarnaast zien we in de Netflix-serie ook dat de groep wordt geholpen door Lollo’s moeder. Dat is in het echte verhaal ook nooit gebeurd.

Over de Auteur

Sam Borremans

Romantische films staan bij Sam bovenaan haar lijst met favoriete films. Ze zwijmelt het liefst weg bij een zoetsappige film die (bijna) altijd goed afloopt. Al zit ze ook in de bioscoop zodra een nieuwe Marvel-film draait. Maar het allerleukste is om de verhalen achter films (en series) te achterhalen.