Biografie Waargebeurd

Waargebeurd verhaal van Green Book

Green Book waargebeurd verhaal
Geschreven door: Sam Borremans

De biografische film Green Book heeft de afgelopen jaren heel wat stof doen opwaaien. De film uit 2018 is echter gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het echte verhaal gaat namelijk over Donald Shirley en Tony ‘Lip’ Vallelonga. Op dit waargebeurde verhaal is Green Book gebaseerd.

Donald Shirley en Tony ‘Lip’ Vallelonga

Green Book gaat over de band tussen het koppel Donald Shirley en Tony ‘Lip’ Vallelonga. Shirley werd geboren in 1927 in Florida en heeft Jamaicaanse roots. Hij groeide op in een welgestelde zwarte familie in Florida en verloor zijn hart aan de piano. Shirley kon van alles spelen van klassiek tot pop. Hij trad op in onder meer Carnegie Hall, de plek waar hij boven woonde. Daarnaast werd hij uitgenodigd om mee te spelen met Boston Pops in 1945 en de London Philharmonic Orchestra in 1949. Maar in die tijd slaagde hij er vanwege racistische machtsstructuren niet in om een van de hogere plekken in de klassieke wereld te bemachtigen.

Vallelonga

Vallelonga werd drie jaar na Shirley geboren als zoon van Italiaanse arbeidersouders. Hij groeide op in de Bronx. Toen Vallelonga ouder werd, werkte hij als uitsmijter en chauffeur. In 1962 werd hij ingehuurd om Shirley op een concerttour door Jim Crow South te rijden en hem te beschermen. Die beveiling was wel nodig, merkte Tony Lip. Hij is tenslotte afkomstig uit een buurt waar racisme tegen de Afro-Amerikaanse gemeenschap aan de orde van de dag was.

Het Groene boekje

Zijn tijd met Don Shirley bracht Tony Lip nieuwe inzichten. Hij werd tenslotte gedwongen om het groene boekje te volgen. Een gids die tussen 1936 en 1966 jaarlijks werd afgegeven en werd gezien als een soort reisgids. In die gids waren adressen van hotels, tankstations en uitgaansgelegenheden in de Verenigde Staten verzameld waar Afro-Amerikanen welkom waren.

Tony begon de racistische patronen te herkennen en kreeg al snel door dat hij die zelf onbewust ook had geaccepteerd. Tijdens deze intieme reis leren de twee elkaar steeds beter kennen en ontstaat er een bijzondere vriendschap. Maar liefst anderhalf jaar houden ze het met elkaar uit en leren ze elkaars werelden kennen.

Controversieel

Na zijn lancering kon Green Book niet alleen op lovende woorden rekenen. Zo waren de nabestaanden van Shirley niet blij met de manier waarop de pianist werd neergezet. Filmcritici hadden op hun beurt juist het idee dat de film een typisch blanke blik werpt op racisme. Desondanks werd de film bekroond met maar liefst drie Oscars.

Over de Auteur

Sam Borremans

Romantische films staan bij Sam bovenaan haar lijst met favoriete films. Ze zwijmelt het liefst weg bij een zoetsappige film die (bijna) altijd goed afloopt. Al zit ze ook in de bioscoop zodra een nieuwe Marvel-film draait. Maar het allerleukste is om de verhalen achter films (en series) te achterhalen.