Oorlog Series

Dit is het waargebeurde verhaal van A Small Light

A Small Light waargebeurd verhaal
Geschreven door: Maikel de Lange

De serie A Small Light, die uitgezonden wordt door National Geographic en Disney+, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Miep Gies. En in het verlengde daarvan: dat van Anne Frank! Dit is het waargebeurde verhaal van A Small Light.

A Small Light waargebeurd verhaal

Volgens Nations Geographic en Disney+ volgt A Small Ligt ‘het opmerkelijke verhaal van Miep Gies, een Nederlandse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog haar leven riskeerde om de familie van Anne Frank meer dan twee jaar lang te beschermen tegen de nazi’s’. En daar is niets van gelogen!

Miep Gies

Miep Gies werd op 15 februari 1909 geboren in de Oostenrijkse (op dat moment Oostenrijk-Hongarije) hoofdstad Wenen, niet als Miep Gies overigens, maar als Hermine Santrouschitz. In 1920, op 11-jarige leeftijd dus, trok ze naar Nederland, waar ze geadopteerd werd door de familie Nieuwenburg uit Leiden. Met haar adoptiefamilie verhuisde ze later naar Amsterdam. Hermine was een onderdeel van een uitgebreid adoptieproject, waarbij Oostenrijkse (veelal ondervoede) kinderen in huis werden genomen door Nederlanders om ‘aan te kunnen sterken’. In eerste instantie was het de bedoeling dat ze een half jaar in ons land zou verblijven, maar een half jaar werd al snel nóg een jaar. Ze raakte zo gehecht aan haar pleeggezin dat ze besloot om definitief te blijven.

Onderduiken

Op 24-jarige leeftijd ging Miep aan de slag bij het bedrijf Opekta, dat handelde in pectine (vruchtenpoeder) en eigendom was van Otto Frank, de vader van Anne Frank. Op 16 juli 1941 trouwde ze met Jan Gies, waarbij Otto getuige was, en de bruiloft werd gehouden in het bedrijf van Frank. De familie Gies woonde op op Jekerstraat 65 in Amsterdam.

Al aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bracht Otto Frank Gies op de hoogte van zijn onderduikplannen, waarbij hij haar om hulp vroeg op het moment dat het zover zou komen. Miep aarzelde geen moment en beloofde te helpen waar ze kon. En op 6 juli 1942 was het zover. De familie Frank belde Miep en Jan, met het verzoek om spullen mee te nemen voor op het schuiladres. De volgende ochtend pikte Miep Margot Frank op, om de volgende dag gezamenlijk naar het bedrijf van Otto aan de Prinsengracht 263 te fietsen. Otto, Edith en Anne begaven zich te voet een weg naar dat adres.

Waargebeurde verhaal A Small Light
Waargebeurde verhaal A Small Light

Feestmaal

Op 18 juli 1942 organiseerden de onderduikers een feestmaal in het Achterhuis voor Jan en Miep, die dan een jaar getrouwd zijn. Het stel bleef zelfs een nachtje slapen op het onderduikadres. Anne Frank vond dat fijn, maar Miep en Jan deden geen oog dicht. Uiteindelijk was het Achterhuis twee jaar lang in gebruik en al die tijd hielpen de ‘Giesjes’ de in totaal acht onderduikers, samen met andere werknemers van Opekta (Victor Kugler, Johannes Kleiman en Bep Voskuijl). Al die tijd hield Miep dit verzwegen, zélfs voor haar eigen pleegouders. En vanaf mei 1943 namen Miep en Jan zelf ook nog een onderduiker in huis, Kuno van der Horst. Op een gegeven moment vonden ze het risico echter te groot, waarna Van der Horst op zoek moest naar een ander adres.

Gearresteerd

Op de ochtend van 4 augustus 1944 viel de Grüne Polizei onder leiding van de SS het Achterhuis binnen en werden de acht onderduikers gearresteerd, evenals twee van de helpers, Kleiman en Kugler. De volgende ochtend trok Miep naar het politiebureau, waar ze poogde om te helpen, maar ze liep vooral het gevaar om zelf gearresteerd te worden. Ze werd gered door haar afkomst: Karl Josef Silberbauer, de commandant, was óók afkomstig uit Wenen.

In juni 1945 keerde Otto Frank als enige overlevende terug naar Amsterdam, waar hij aanklopte bij de familie Gies. Miep en Jan besloten hem onderdak te verlenen, zolang als nodig. Uiteindelijk vertrok Frank in 1952 naar Bazel. In juli 1945 werd bekend dat Anne Frank overleden was in Bergen-Belsen, waarna Miep de verzameling papieren en notitieboeken (die zij geheimhield) aan Otto overhandigde. Dit leidde uiteindelijk tot de uitgifte van het dagboek van Anne.

Pas in 2010 (op 11 januari) kwam Miep Gies te overlijden in Hoorn. Haar man overleed 17 jaar eerder, in 1993. De laatste jaren trad ze niet meer op in het openbaar.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.