Sport

Dit is het waargebeurde verhaal van AIR en Sonny Vaccaro

Geschreven door: Maikel de Lange

AIR vertelt een waargebeurd verhaal over Sonny Vaccaro. De sportfilm over het ontstaan van de legendarische schoenen Nike AIR Jordans komt van de hand van regisseur Ben Affleck met een hoofdrol voor diens boezemvriend Matt Damon. Er is echter een ‘maar’ bij het waargebeurde verhaal van AIR, want de échte hoofdrolspelers kunnen het maar niet eens worden over hoe het nou precies ging!

AIR, iconische sneaker

AIR vertelt het waargebeurde verhaal van schoenenverkoper Sonny Vaccaro (gespeeld door Damon). In de film zien we hoe hij een samenwerking aan met een op dat moment onbekende basketbalspeler aangaat, Michael Jordan genaamd. Het doel: een iconische sneaker voor Nike creëren! De deal resulteert in een doorslaand succes en is de aanzet tot vele andere overeenkomsten van topsporters.

Sonny Vaccaro

Volgens AIR was de enige reden dat Michael Jordan zijn handtekening onder een contract bij Nike zette, en niet bij het eveneens geïnteresseerde Adidas, dat Vaccaro het ouderlijk huis van de basketballer in opkomst bezocht in North Carolina. Jordans zaakwaarnemer David Falk vertelde ooit aan Action Network dat Jordan toentertijd eigenlijk een voorkeur had voor Adidas, maar dat hij er toch mee instemde om de tafel te gaan met Nike, omdat zijn ouders hierop aandrongen. Jordans ouders gaven hem dus een zetje in de rug, maar eigenlijk vloog Vaccaro in het echt nooit naar North Carolina om een robbertje te onderhandelen met Jordan en zijn familie…

Waargebeurde verhaal van AIR

Hij meette wel eventjes met Jordan, met wie hij in contact kwam via zijn oude vriend George Raveling. Tijdens die meeting pitchte hij het idee om een speciale schoen te ontwerpen voor de basketballer, maar eigenlijk verliep die afspraak helemaal niet zo goed. Falk (de bovengenoemde zaakwaarnemer) drukte Jordans ouders echter op het hart om een vervolgafspraak te maken op het hoofdkwartier van Nike. Daarnaast claimt Falk dat hij de naam AIR Jordan bedacht samen met Nike-ontwerper Peter B. Moore.

The Last Dance

Een tijdje geleden kwam Netflix met een documentaireserie over Jordans laatste jaar bij de Chicago Bulls, The Last Dance, en daarin speelde Vaccaro helemaal geen rol. Hij werd gebeld door een radiostation uit Pittsburgh voor een reactie en nam geen blad voor de mond. Hij repte namelijk van geschiedvervalsing: “Zonder mij had Jordan niet getekend. Zonder mij hadden die geromantiseerde verhalen over Adidas en de onwil van bedrijven om Jordan te betalen niet bestaan, zonder mij was AIR Jordan er nooit geweest.” De film AIR gaat daarin mee en laat ook zien dat Nike op een gegeven moment 2 miljoen dollar uit wilde geven om allerlei sporters te sponsoren. Vaccaro overtuigde het bedrijf er echter van om al dat geld in Jordan te stoppen: “Mijn standpunt was: al het geld dat we hebben, geef het allemaal aan hem.”

Michael Jordan

Maar… hoe staat Jordan hier dan in? De basketballegende is van mening dat Vaccaro helemaal niet zo belangrijk was. In een interview met USA Today gaf hij zijn moeder en de bovengenoemde Rambling alle credits. Volgens Jordan tekende hij bij Nike omdat zij een percentage van de opbrengst van de schoenenverkopen aan hem wilden afstaan, maar ook omdat hij het gevoel kreeg dat Nike wél in hem geloofde, méér dan Converse (dat ook in de race was) en Adidas. “Veel mensen eigenen zich het succes van AIR Jordan toe”, zei hij. “En dat vind ik eigenlijk een beetje ironisch. Sonny deed eigenlijk helemaal niets met mijn gemoedstoestand, hij was gewoon een intermediair.”

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.