True Crime

Dit is het waargebeurde verhaal van Boston Strangler

Waargebeurd verhaal Boston Strangler
Geschreven door: Alex van Vogelpoel

Boston Strangler is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De film is te te zien op Disney+ met Keira Knightley, Carrie Coon en David Dastmalchian in de hoofdrollen. Maar wat is er waargebeurd in Boston Strangler en wat is bedacht om er een goedlopende film van te maken.

Albert DeSalvo oftewel The Boston Strangler

De Verenigde Staten heeft helaas heel wat bekende seriemoordenaars voorgebracht. Eén daarvan kwam bekend te staan onder de naam The Boston Strangler. Zijn echte naam was Albert DeSalvo. Iemand die voor niemand opviel, want hij was toch de keurige huisvader? Het bleek allemaal maar schone schijn te zijn, want achter deze facade ging een man schuil die dertien moorden heeft gepleegd.

Boston Strangler vermoordde dertien vrouwen

Op 3 september 1931 werd Albert Henry DeSalvo geboren in Chelsea. Een makkelijke jeugd had hij niet, want zijn vader dwong hem om te stelen in winkels. Eenmaal volwassen viel DeSalvo voor niemand op. Hij was namelijk getrouwd, had kinderen en werkte in een staalfabriek in Boston. Albert DeSalvo bleek echter een dubbelleven te leiden, wat zou resulteren in de Boston Strangler. In juni 1962 zou hij voor het eerst toeslaan. De 55-jarige Anna Slesers werd verkracht en gewurgd. De dertien moorden pleegde hij in een tijdsbestek van twee jaar, waarbij de negentienjarige Mary Sullivan het laatste slachtoffer was. In 1964 werd Albert DeSalvo gearresteerd en tot levenslang veroordeeld.

Dertien slachtoffers Boston Strangler

In totaal zou Albert DeSalvo dertien moorden bekennen, die allemaal plaats vonden tussen 14 juni 1962 en 4 januari 1964. In alle gevallen waren het vrijgezelle vrouwen, die vermoord werden in de regio Boston. De meeste waren aangevallen en gewurgd in hun eigen woning. Opvallend was daarbij wel het grote leeftijdsverschil van 19 tot 85. De dertien vrouwen:

 • Anna Elsa Slesers (56)
 • Mary Mullen (85)
 • Nina Frances Nichols (68)
 • Helen Elizabeth Blake (65)
 • Ida Odes Irga (74)
 • Jane Buckley Sullivan (67)
 • Sophie Clark (20)
 • Patricia Jane Bullock Bissette (22)
 • Mary Ann Brown (69)
 • Beverly Samans (26)
 • Marie Evelina Corbin (58)
 • Joann Marie Graff (22)
 • Mary Anne Sullivan (19)

Albert DeSalvo vermoord in zijn cel

In 1964 werd Albert DeSalvo opgepakt en de Boston Strangler zou dertien moorden bekennen. Uiteindelijk werd hij voor levenslang de cel ingestuurd in 1967, om dat jaar met twee celgenoten te ontsnappen uit het Bridgewater State Hospital. Er volgende een grote zoekactie, maar een dag later gaf DeSalvo zichzelf al over. Het zorgde ervoor dat hij wel werd verplaatst de Walpole State Prison. Zes jaar later – in 1973 – werd hij dood aangetroffen in zijn cel. Albert DeSalvo was vermoord, net zoals de altijd deed Boston Strangler was hijzelf nu ook gewurgd. De daders zijn nooit geïdentificeerd.

Twijfels over bekentenis Boston Strangler

Nog voor de dood van Albert DeSalvo is er twijfel ontstaan over de bekentenis van hem. Er was het beeld ontstaan dat DeSalvo graag in de aandacht wilde staan en daarom alle moorden had bekend. Ook zou hij aan een psychiater hebben verteld dat hij zijn bekentenis zou willen intrekken. Veel theorieën zijn rondgegaan, waarbij er door velen is gesuggereerd dat de moorden door meerdere mensen zijn gepleegd. Op 11 juli 2013 kwam er echter onomstotelijk bewijs. DNA-materiaal kon inmiddels worden gebruikt en daardoor is vast komen te staan dat Albert DeSalvo de moord op Mary Anne Sullivan heeft gepleegd.

Waargebeurd verhaal uit film Boston Strangler

Maar wat is er waargebeurd in de film Boston Strangler uit 2023? Deze film over de Boston Strangler zoomt specifiek in op één facet van het verhaal. In de twee jaar dat de moorden plaats vonden werd er veel onderzoek gedaan. Door de politie, maar ook door journalisten. Daarbij ook Loretta McLaughlin en Jean Cole van Record-American. In 1963 schreven de twee een vierdelige serie over de Boston Strangler, waardoor deze bijnaam is blijven plakken aan DeSalvo. Eerder werd hij namelijk ook The Mad Strangler of Boston, Phantom Fiend en Phantom Strangler genoemd.

Loretta McLaughlin legt link Boston Strangler

Het is Loretta McLaughlin die in haar artikelen voor het eerst de link legt tussen de diverse moorden. Daarmee bracht ze de seriemoordenaar naar buiten. Het zou het verhaal van haar carrière worden, die haar ver heeft gebracht. Ze promoveerde naar de Boston Globe en schreef diverse boeken. In 2000 verscheen er een documentaire waarin Loretta McLaughlin zelf uitgebreid aan het woord kwam. Op 23 november 2018 overleed McLaughlin op 90-jarige leeftijd. Vijf jaar later verscheen de film Boston Strangler, waarin ze gespeeld werd door Keira Knightley.

Over de Auteur

Alex van Vogelpoel

Door een fascinatie voor geschiedenis en ook een kortstondige opleiding Geschiedenis is waargebeurde verhalen een snel gemaakte link. Hoe zit het echte verhaal in elkaar? Dat is wat Alex graag uitzoekt.