Waargebeurd

Dit is het waargebeurde verhaal van Cocaine Bear

Cocaine Bear waargebeurde verhaal
Geschreven door: Maikel de Lange

De actiekomedie Cocaine Bear gaat over een beer die zwaar aan de cocaïne zit. Hij zoekt geen afkickkliniek op, nee, de zwarte beer besluit op zoek te gaan naar nóg meer van dit witte goedje. En daar komt een hele hoop dood en verderf bij kijken. Én Cocaine Bear… is gebaseerd… op een waargebeurd verhaal. Echt! Op dit waargebeurde verhaal is Cocaine Bear gebaseerd.

Op zoek naar meer

In de film Cocaine Bear stort een drugsvliegtuig neer, waarna een 300 kilo zware beer zich tegoed maakt aan de vervoerde cocaïne. Het is echter geen oneindige voorraad drugs en als die op is, gaat de beer op een moorddadige zoektocht naar meer coke. Op datzelfde moment is er een groep agenten, criminelen, toeristen en tieners in het bos in Georgia… en hun ontmoetingen met de beer verlopen anders dan verwacht.

Cocaine Bear is waargebeurd verhaal

Is dit écht gebaseerd op een waargebeurd verhaal, horen we je denken, en het antwoord is ‘ja’. Maar ook weer niet helemaal. Want het waargebeurde verhaal steekt iets minder… bloeddorstig in elkaar. Zoals je ongetwijfeld ook verwacht had, hopen we dan in ieder geval.

Cocaine Bear (ook wel bekend als Pablo Eskobear) woog in het echt namelijk 75 kilo en dus niet 300 kilo. Wel stuitte hij op 11 september 1985 op een lading cocaïne. Die werd aanvankelijk vervoerd door smokkelaar en voormalig ‘anti-drugsagent’ Andrew C. Thornton II. Samen met een medeplichtige dropte hij een veertigtal pakken cocaïne boven een ongerept stukje wildernis van het Chattahoochee–Oconee National Forest in Georgia. Thornton sprong zelf ook uit het vliegtuigje, maar daarbij kwam hij om het leven: zijn parachute weigerde namelijk dienst.

Waargebeurd verhaal Cocaine Bear
Waargebeurd verhaal Cocaine Bear

Onderzoek

De cocaïne werd nooit teruggevonden, maar wel allerlei lege verpakkingen. De FBI-tak van Georgia deed onderzoek naar de verdwijning van de coke en maakte uiteindelijk bekend dat er een zwarte beer (dood dus) was gevonden met de gehele lading in zijn maag. Dit dier had dus liefst 34 kilo cocaïne geconsumeerd, al was maar 3 tot 4 gram daarvan in zijn bloed terechtgekomen. Daarbij had de beer dus meteen het leven gelaten, hij ging niet op zoek naar andere cocaïne in het bos en verwerd al helemaal niet tot een moordlustige maniak, een soort harige Freddy Krueger.

Dokter Kenneth Alonso vond het zonde om zich te ontdoen van het ontzielde lijk van de desbetreffende beer, dus dat liet hij opzetten en schonk hij aan de Chattahoochee River National Recreation Area. Op een gegeven moment raakte het opgezette dier kwijt, om vervolgens op te duiken in een kringloopwinkel. Inmiddels bevindt de beer zich in de Kentucky for Kentucky Fun Mall (een winkelcentrum dus) in Lexington, Kentucky.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.