Biografie Maffia

Dit is het waargebeurde verhaal van Donnie Brasco

Waargebeurde verhaal Donnie Brasco
Geschreven door: Maikel de Lange

De film Donnie Brasco is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de jaren 70 werkte Joseph D. Pistone als undercoveragent in de Bonanno-maffiafamilie. Hij is ook de hoofdpersoon in de misdaadfilm. Dit is het waargebeurde verhaal van Donnie Brasco.

Donnie Brasco waargebeurd verhaal

In Donnie Brasco speelt Johnny Depp de rol van Pistone, een FBI-agent die zich toegang verschaft tot de Bonanno-familie door zich het alias van Donnie Brasco aan te meten, een juwelendief uit Florida. Hij wint het vertrouwen van huurmoordenaar Lefty Ruggiero, maar naarmate hij zich dieper in het maffiagebeuren stort, wordt het gebied tussen goed en kwaad met de dag grijzer…

Joseph D. Pistone

De film Donnie Brasco vertelt geen waargebeurd verhaal, maar is wel gebaseerd op echte gebeurtenissen. Joseph Dominick Pistone werd op 17 september 1939 geboren in Erie, Pennsylvania. Hij studeerde aan de Paterson State College en werd daarna leraar, waarna hij zich aansloot bij de zogenaamde Office of Naval Intelligence. Dat bleek ook niet helemaal bij hem te passen, waardoor hij voor het beroep van FBI-agent koos. Omdat Pistone overweg kon met bulldozers en bouwtrucks kreeg hij undercoverwerk toebedeeld. Hij diende een roversbende te infiltreren en dit leidde uiteindelijk tot liefst 30 arrestaties.

Waargebeurde verhaal Donald ‘Donnie’ Brasco

Van het één kwam het ander en Pistones volgende klus werd dus het infiltreren van de beruchte Bonanno’s. Dat was hem immers op het lijf geschreven, met zijn Siciliaanse afkomst en omdat hij vloeiend Italiaans sprak. De FBI-agent nam de valse identiteit van Donald ‘Donnie’ Brasco aan en ging undercover als juwelendief, net als in de film dus!

Donnie Brasco waargebeurd verhaal
Donnie Brasco waargebeurd verhaal

Sun-Apple

De operatie kreeg de naam ‘Sun-Apple’ en ging in september 1976 officieel van start. Pistones naam werd uit de agentenlijst geschrapt en de collega’s, vrienden en informanten van de FBI-agent kregen niet te horen waar hij mee bezig was. Het doel van de operatie was aanvankelijk om een groepje vrachtwagendieven te infiltreren, om daarna toegang te krijgen tot de ‘inner-workings’ van de maffia. En dat liep eigenlijk van een leien dakje.

Hele hoop maffioso

Al snel werd Pistone namelijk één van de rechterhanden van Jilly Greca van de Colombo-maffiafamilie, die zich vooral bezighield met roofovervallen. Na ongeveer zes maanden lukte het ‘Donnie’ om over te stappen naar de Bonanno-familie, nadat hij Anthony Mirra had leren kennen. Mirra werd achter de tralies gezet, waarna Pistone zijn plek innam. Hij ging in de leer bij Benjamin ‘Lefty’ Ruggiero, die weer onder Mike ‘Mimi’ Sabella opereerde. Daarnaast kon de FBI-agent goed overweg met Frank Balistrieri van de Milwaukee-misdaadfamilie. En na de moord op Carmine Galante, diende Pistone verantwoording af te leggen aan kapitein Dominick ‘Sonny Black’ Napolitano.

Moordaanslag

Op een gegeven moment contacteerde Napolitano ‘Donnie’ met een verzoek: hij moest Alphonse ‘Sonny Red’ Indelicato’s zoon Anthony ‘Bruno’ Indelicato te vermoorden. Het zou de tweede moordaanslag op deze persoon worden, na een eerste waarbij zijn vader, Phillip Giaccone en Dominick Trinchera om het leven kwamen. Dat was voor de FBI het moment om de operatie en dus het undercoverwerk van Pistone af te blazen. Zelf was hij het daar niet mee eens: hij wilde doorgaan, maar de FBI vond zijn werk gewoonweg te gevaarlijk. Wel kreeg de agent een bonus van 500 dollar voor bewezen diensten.

Gevolgen

Daarna werd de maffiawereld van bloedig tot bloediger. Eerst werd Napolitano op 17 augustus 1981 vermoord omdat hij een FBI-agent (Pistone) dus toegelaten had tot zijn organisatie. Daarbij werden zijn handen afgehakt. Ruggiero werd op zijn beurt gearresteerd door de FBI op 29 augustus 1981, en Mirra werd op 18 februari 1982 vermoord. Over het lot van Napolitano zei Pistone later: “Het was mijn doel om misdadigers vast te zetten, niet om ze te laten vermoorden!” De maffia plaatste een prijs op het hoofd van de agent van 500.000 dollar en de Bonanno-familie werd uit de belangrijkste ‘maffiaclub’ gegooid.

Dat betekende meteen wel dat ze de dans ontsprongen toen de FBI later de kopstukken van de andere families oppakte. De Bonanno’s zagen hun kans schoon en maakten gebruik van dit machtsvacuüm en grepen de macht weer.

Waar is Joseph D. Pistone nu?

We weten niet precies waar Joseph D. Pistone nu uithangt, maar we weten wel dat hij in ieder geval nog in leven is. De ex-FBI-agent is inmiddels 83 jaar oud, dus we mogen aannemen dat hij geen undercoverwerk meer doet. Hij geniet van zijn pensioen!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.