Georgetown is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de film zijn fictieve namen gebruikt als Elsa Brecht en Ulrich Mott. Georgetown vertelt eigenlijk het waargebeurde verhaal van Viola Herms Drath en Albrecht Muth.
Georgetown: Ulrich Mott verdacht van moord
In Georgetown is de hoofdrol van Ulrich Mott weggelegd voor Christopher Waltz, bekend uit Inglourious Basterds. Hij had ook de regie in handen. In Washington trouwt Mott met de veel oudere Elisa Brecht. De nieuwe man van de welgestelde vrouw wordt al niet vertrouwd door haar omgeving, aangezien Mott en nogal schimmig verleden heeft. Dat komt allemaal naar boven wanneer Brecht komt te overlijden en het duurt niet lang voor Mott wordt verdacht van moord op zijn rijke vrouw.
Georgetown gebaseerd op waargebeurd verhaal
Voor de film Georgetown is als basis het artikel The Worst Marriage in Georgetown van Franklin Foer uit The New York Times Magazine gebruikt. Dit zeer lange artikel is online nog altijd te lezen. Het waargebeurde verhaal wat hierin wordt omschreven gaat niet over Ulrich Mott en Elisa Brecht, maar om Albrecht Muth en Viola Herms Drath. In 2011 is Muth voor vijftig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op zijn vrouw Drath. En dit na een vrij bizarre voorgeschiedenis.
Moord op 91-jarige Viola Herms Drath
In 1991 trouwden Albrecht Muth en Viola Herms Drath. De twee waren op dat moment 26 en 71 jaar oud! Waar Muth een dubieus verleden had, was Drath al een welgestelde vrouw. Ze had aanzien op de sociale ladder en daar wilde Muth ook op klimmen. Vrienden en familie hadden direct hun vraagtekens gezet bij het huwelijk, maar Drath zou het vooral spannend vinden. Toch ging het al snel mis. Een jaar later bekende Muth dat hij zijn vrouw zou hebben geslagen, omdat ze hem had gestoord terwijl hij aan het bellen was. Twee vergrijpen volgden, maar Drath weigerde om verdere aanklachten in te dienen tegen haar man.
In de zomer van 2011 ging het echter mis. Drath was inmiddels 91 jaar oud en in een dronken bui heeft Muth haar vermoord. Door haar te slaan en wurgen. Drie jaar later zou Albrecht Gero Muth worden veroordeeld tot vijftig jaar celstraf. Daarmee kwam er een einde aan een zeer opmerkelijke moordzaak, want de aanklagers moesten door een web van leugens, verzinsels, fraude en bedrog zien door te spitten.
Albrecht Muth liegt alles bij elkaar
Muth heeft de moord op zijn vrouw altijd ontkend. Wanneer haar lichaam in de badkamer werd gevonden, vertelde Muth dat ze zou zijn gevallen. Ze had tien gebroken ribben, blauwe plekken op haar rug en schrammen rond haar nek. Toen een medisch rapport uitwees dat Drath was vermoord, kwamen de verhalen pas echt los. Zo zou ze volgens Muth zijn vermoord als gevolg van een mislukte Iraanse moordaanslag op hem.
De in Oost-Duitsland geboren Muth creëerde tijdens hun huwelijk talloze persona’s. Zo zou hij zich voordoen als een Amerikaanse legerofficier, een graaf, een buitenlandse spion én een Iraakse generaal. Muth zou dan ook in militair pak rond hebben gelopen in Georgetown. Want het waargebeurde verhaal van Georgetown speelde zich ook daadwerkelijk in deze stad af. De aanklager noemde Muth in de rechtszaak een carrièreoplichter, een eeuwige fraudeur en een seriële misbruiker. Muth omschreef zijn relatie zelf tegenover de politie als een schijnhuwelijk. Ze hadden dan maar één slaapkamer, ze hadden wel twee bedden.
Geld motief voor moord?
Werken heeft Muth in twintig jaar tijd niet gedaan. Hij leefde namelijk van het geld van zijn rijke vrouw. Maandelijks kreeg Muth een bijdrage van tweeduizend dollar van Draft. Opvallend is dat een week voor de moord de maandelijkse bijdrage was verlaagd door Draft naar 1.800 dollar.