Goodfellas wordt in het algemeen gezien als één van de beste films ooit gemaakt. En deze ‘gangsterkraker’ is ook nog eens gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Wat zeggen we? Eigenlijk is alles wat je in de film ziet waargebeurd! Op dit waargebeurde verhaal is Goodfellas gebaseerd.
Goodfellas
Goodfellas, geregisseerd door Martin Scorsese, vertelt het verhaal van Henry Hill (gespeeld door Ray Liotta), een crimineel die een van de hoofdrolspelers was in de bekende ‘Lucchese-misdaadfamilie’ in The Big Apple, New York City dus. Als elfjarige nam hij al de nodige klusjes op zich voor deze maffiafamilie, veelal als loopjongen.
Henry Hill
Langzaam maar zeker werkte hij zich op binnen de rangen van de Luccheses en op 16-jarige leeftijd maakte hij zelfs een flinke sprong. Henry werd namelijk opgepakt, maar weigerde de vragen van de (niet bepaalde zachtzinnige) politieagenten te beantwoorden. Daardoor kwam hij op de radar van misdaadbaas Paul Vario en de invloedrijke Jimmy the Gent, die hem begonnen te respecteren.
420.000 dollar
Daarna nam het leven van Henry Hill een flinke vaart. In 1967 kwam hij namelijk al helemaal in de spotlights te staan, na een opzienbarende diefstal. Bij deze overval maakte hij samen met zijn kompanen namelijk liefst 420.000 dollar buit. Er waren geen getuigen; Hill werd helemaal niet gespot en er ging zelfs niet eens een alarm af. Dat leverde hem nog veel meer aanzien op in het misdaadwereldje, al raakte hij gebrouilleerd met zijn ‘meerderen’. In het geheim begon hij zich namelijk in te laten met drugs…
En later zelfs 6 miljoen
In 1978 nam Hill contact op met Jimmy (Jimmy the Gent dus). Hij had een tip voor hem, en bij de uiteindelijke diefstal maakten de rovers vliegmaatschappij Lufthansa liefst 6 miljoen dollar afhandig! Dit was de allergrootste roof die ooit in de Verenigde Staten had plaatsgevonden, maar die zorgde ook meteen voor scheurtjes in het hechte ‘misdaadbroederschap’. De dieven begonnen elkáár namelijk te wantrouwen, wat het nodige bloedvergieten als gevolg had.

Henry de ‘rat’
Uiteindelijk werd Henry Hill in 1980 opgepakt door de autoriteiten, voor drugshandel. Hij zat als een rat in de val en zag geen uitweg meer, waardoor hij besloot om voor zichzelf te gaan. Hill wilde zijn eigen hachje redden en besloot dus een ‘rat’ te worden: op basis van zijn informatie werden maar liefst vijftig gangsters opgepakt en veroordeeld.
Witness protection
Hill zelf kwam in een getuigenbeschermingsprogramma (‘witness protection’) terecht, maar dat betekende niet dat hij ook daadwerkelijk een rechtschapen burger werd. Verre van zelfs, want het lukte de Amerikaan nooit helemaal om op het rechte pad te blijven. Henry Hill beschreef zijn criminele leven in de bestseller Wiseguy, voordat hij in 2012 het leven liet. Hij stierf een natuurlijk dood, ondanks dat er zelfs op dat moment nog een grote prijs op zijn hoofd stond.
Verschillen tussen film en realiteit
Raar maar waar: eigenlijk kunnen we helemaal niet zoveel verschillen noemen tussen de film en de realiteit. Het verhaal van Hill is bijzonder waarheidsgetrouw vertaald naar het witte doek! Natuurlijk, in de film wordt het een en ander aangedikt, maar de rode draad staat altijd en overal als een huis overeind! Als voorbeeld kunnen we de moord op Billy Batts erbij pakken. Die werd ook in ‘real-life’ gepleegd naar aanleiding van beledigingen van het slachtoffer jegens Tommy. Batts werd helemaal in elkaar geslagen en de ‘boeven’ dachten eigenlijk dat hij dood was. Totdat ze opeens allemaal rumoer uit de kofferbak hoorden komen…
Maar ze zijn er wel
Er is één groot verschil tussen de film en de gebeurtenissen in het echt: verschillende achternamen zijn flink onder handen genomen. Dat is vermoedelijk gedaan uit angst voor repercussies, juridisch of anderszins. Ook lagen een aantal details in werkelijkheid net wat anders. Spider wordt in de film in zijn voet geschoten, maar in het echt in zijn heup.
Als laatste hebben we nu meer kennis over de maffiageschiedenis van New York dan men had ten tijde van de opnames van Goodfellas. Op dit moment wordt bijvoorbeeld aangenomen dat de echte Tommy vermoord werd door John Gotti. En waar hij in de film op een vrij… humane (kun je dat zeggen?) manier doodgaat, nam Gotti in het echt de tijd voor zijn daad…