Waargebeurd

Dit is het waargebeurde verhaal achter Heat en Neil McCauley

Heat waargebeurd verhaal
Geschreven door: Alex van Vogelpoel

Heat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het lijkt geen film waar je dit bij zou verwachten, want de met actiescènes doorspekte film lijkt toch vooral voor entertainment te moeten zorgen. Toch is Neil McCauley een écht persoon. Dit is het ware verhaal van Neil McCauley uit Heat.

Heat met Robert De Niro en Al Pacino

De film Heat uit 1995 is de eerste film waarin Robert De Niro en Al Pacino samen in een scene spelen, nadat ze eerder al wel allebei acte de présence gaven in The Godfather III. De Niro kruipt in de huid van Neil McCauley en pleegt met zijn bende een overval op een geldtransport. In tegenstelling tot zijn normale werkwijze is er een bewaker doodgeschoten door een nieuweling in de groep en werd het een bloedbad. Zodoende wordt Vincent Hanna (Al Pacino) op de zaak gezet. Uiteindelijk is er een waanzinnig vuurgevecht in de straten van Los Angeles tussen de overvallers en de LAPD. Dit is uiteraard niet daadwerkelijk gebeurd, maar bepaalde dingen uit de film wel.

Neil McCauley pleegde echt overvallen

Neil McCauley is de inspiratie geweest voor Michael Mann om de film te maken. Heat is dus gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Neil McCauley. De crimineel werd op 25 maart 1964 door de politie van Chicago neergeschoten, nadat hij pas twee jaar uit de gevangenis was. Zijn hele leven had hij doorgebracht in de criminaliteit en pleegde daadwerkelijke overvallen in Chicago. Het zou zijn dood beteken, niet lang na een bijzondere ontmoeting die we ook in The Heat zien.

Waargebeurde scene in The Heat

Naast het gedramatiseerde verhaal is er een waargebeurde scene in The Heat. De Niro en Pacino hebben als McCauley en Hanna de bekende koffiescène, waar ze in gesprek gaan. Deze ontmoeting heeft daadwerkelijk plaatsgevonden, alleen heette de echte agent Chuck Adamson. Hij ontmoette McCauley niet lang voor zijn dood onder het genot van een kop koffie en infiltreerde zodoende in zijn bende. Adamson wist dat McCauley en zijn groep van plan was om een winkel te overvallen. De crimineel wist dat Adamson achter hem aan zat en had eerder al een klus afgeslagen. Maar hij had niet door dat hij zo was omringd. Het werd zijn dood.

McCauley zat gevangen in Alcatraz

Neil McCauley werd geboren op 2 februari 1914 in Polk, Iowa. In 1962 werd hij vrijgelaten uit de gevangenis, maar had op dat moment al 25 (!!) jaar achter de tralies doorgebracht. Meer dan de helft van zijn leven. Daarbij ook acht jaar in Alcatraz, waarvan vier jaar in isolatie. Al bij zijn vrijlating zou Adamson hem in de gaten hebben gehouden, wetende dat de crimineel zijn leven nooit zou beteren. En dat hij ook heel goed was in het verzamelen van een bende.

Overval op supermarkt loopt verkeerd af

Uiteindelijk gaat het op woensdag 25 maart 1964 mis voor Neil MCauley. Hij ging met zijn bende een supermarkt overvallen, maar Adamson en acht agenten stonden klaar om hen te betrappen. De overval werd gepleegd en ze wisten 13.137 dollar buit te maken. Eenmaal buiten hadden ze gelijk de agenten in de gaten. McCauley opende het vuur en wist de vluchtauto te bereiken. Alle wegen waren alleen geblokkeerd. Ze gingen te voet verder, waar McCauley werd ingesloten in een steeg. Hij werd zes keer beschoten door Adamson en overleed.

Michael Mann en Chuck Adamson over Heat en Neil McCauley

Over de Auteur

Alex van Vogelpoel

Door een fascinatie voor geschiedenis en ook een kortstondige opleiding Geschiedenis is waargebeurde verhalen een snel gemaakte link. Hoe zit het echte verhaal in elkaar? Dat is wat Alex graag uitzoekt.