Waargebeurd

Dit is het waargebeurde verhaal van Intouchables

Waargebeurd verhaal Intouchables
Geschreven door: Maikel de Lange

De film Intouchables vertelt een aangrijpend verhaal. Een waargebeurd verhaal ook. Althans, ten dele in ieder geval. Niet alle gebeurtenissen uit de film met Omar Sy (bekend als Lupin op Netflix) hebben daadwerkelijk plaatsgevonden… Want dit is het waargebeurde verhaal van Intouchables.

Intouchables waargebeurd verhaal

De film Intouchables gaat als volgt: na een ongeval tijdens het paragliden moet Philippe, een Franse rijkaard, op zoek naar iemand om hem een handje te helpen in het huis. Hij besluit Driss in dienst te nemen, een jongeman uit een zogenaamde banlieu (een arme voorstad), die bovendien net uit de gevangenis komt. Kortom, eigenlijk gewoon de minst geschikte persoon voor deze job. Samen moeten ze een middenweg vinden tussen Vivaldi (klassieke muziek) en Earth Wind & Fire (soul), tussen ‘strak in pak’ en het trainingspak…

Philippe Pozzo di Borgo

Intouchables vertelt dus ten dele een waargebeurd verhaal. Dat is namelijk gebaseerd op de autobiografie van Philippe Pozzo di Borgo, een Franse aristocraat en kleinzoon van één van de grondleggers van het modehuis Louis Vuitton Moët Hennesey. Geld is echter lang niet alles, zo ondervindt Philippe aan den lijve in 1993. Bij het paragliden (net als in de film!) breekt de directeur van het luxe champagnemerk Pommery namelijk zijn nek. Hij wordt naar het ziekenhuis gesneld, maar de dokters kunnen eigenlijk niet zoveel voor hem doen. Hij overleeft het voorval wel, maar raakt blijvend verlamd en krijgt te horen dat hij de rest van zijn leven zal moeten slijten… in een rolstoel…

Driss heet eigenlijk Abdel

Om een beetje te helpen krijgt hij echter de beschikking over thuishulp. Ene Abdel komt opdraven, een jongen afkomstig uit een achterstandswijk van Parijs. Aanvankelijk moeten de twee niet zoveel van elkaar hebben, maar als Philippe Pozzo di Borgo te maken krijgt met een nieuwe tegenslag – zijn vrouw komt in 2001 te overlijden en hij raakt in een depressie – is het deze Abdel Yasmin Sellou die hem in laat zien dat er altijd licht gloort aan het einde van een lange, donkere tunnel. Philippe besluit zijn verhaal op te schrijven in een biografie, en dat heeft volgens hemzelf een therapeutische werking. Het kost hem natuurlijk wel veel moeite, hij doet het met een pen in zijn mond én met behulp van een voice-recorder.

Waargebeurde verhaal Intouchables
Waargebeurde verhaal Intouchables

Le Second Souffle (De Tweede Adem)

Philippe noemt zijn boek ‘Le Second Souffle’ (oftewel: De Tweede Adem). Echt heel veel succes heeft het niet, want hij verkoopt ‘maar’ tienduizend exemplaren. Hij slaat echter een gouden slag als er bij hem aangeklopt wordt voor de filmrechten, want in het hier en nu staat Intouchables bekend als de best bezochte Franse film aller tijden!

Verschillen Intouchables en waargebeurde verhaal

Het boek (De Tweede Adem dus) en de film verschillen nogal van elkaar. Abdel en Driss lijken in hun doen en laten wel op elkaar (ook Abdel had soms… losse handjes), maar er zijn veel comedyelementen toegevoegd aan Intouchables. Op een gegeven moment zien we Driss kokend water over Philippe heen gieten om te testen of hij écht niets voelt. Dat is nooit gebeurd. Ook zien we Driss een grap uithalen met zijn gehandicapte baas: hij tekent een ‘hitlersnorretje’ op zijn lip. Ook dat moment is in het echt nooit voorgevallen. De makers van de film wilden er gewoonweg een wat grappiger verhaal van maken. Wat minder serieus. De realiteit was óók niet altijd serieus, maar wel veel vaker dan de film.

Waar zijn Philippe Pozzo di Borgo en Abdel Yasmin Sellou nu?

Op een gegeven moment besloten Philippe en Abdel samen op vakantie te gaan naar Marokko, en daar leerden ze twee vrouwen kennen. Abdel besloot in Algerije (zijn land van herkomst) te gaan wonen met de liefde van zijn leven, en Philippe hertrouwde en koos voor Marokko als uitvalsbasis. Met zijn nieuwe vrouw en kinderen woont de aristocraat in het stadje Essaouira. Het bevalt hem daar prima, want door het zonnige klimaat van Marokko heeft hij vele malen minder last van fantoompijn. Het succes van Intouchables heeft zijn leven wel veranderd, want dag in dag uit wordt hij bestookt met een enorme berg e-mails!

Intouchables-Philippe heeft een stichting

Ook zet Philippe zich in voor een stichting. Deze stichting heet Simon de Cyrène en zet zich in voor kleinschalige opvang van gehandicapten. Zijn bekendheid helpt hem hier en daar een handje. De filmcrew van Intouchables was op een gegeven moment op bezoek bij Nicolas Sarkozy, de toenmalige president van Frankrijk, en… die kreeg de plannen van de stichting onder ogen en maakte de vergunningen die daarvoor nodig waren in een handomdraai gereed.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.