True Crime

Dit is het waargebeurde verhaal van Killers of the Flower Moon

Geschreven door: Maikel de Lange

Killers of the Flower Moon is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De film van regisseur Martin Scorsese met in de hoofdrollen Leonardo DiCaprio en Robert De Niro is voor de afwisseling geen maffiafilm. We gaan terug naar 1920, de tijd van moorden op leden van de Osage-stam in de Verenigde Staten en de beginjaren van de FBI. Dit is het waargebeurde verhaal van Killers of the Flower Moon.

Killers of the Flower Moon

Het historische verhaal van Killers of the Flower Moon speelt zich af in de jaren 20, in 1920 om precies te zijn. De Osage-indianen staan dus centraal. Verschillende leden van die stam (een hele ‘subdivisie’ eigenlijk) zijn op mysterieuze wijze vermoord. Er waren wel vermoedens, de stam bevond zich namelijk op land dat rijkelijk gevuld was met olie. De zaak werd aan de FBI overhandigd, in die tijd een gloednieuwe wetshandhavingsdienst. Het nieuwe agentschap moest de strijd aanbinden met corruptie om het misdrijf op te lossen.

Osage-indianen

Killers of the Flower Moon is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de jaren 20 hield een reeks moorden op Osage-indianen de Verenigde Staten in zijn greep. De autoriteiten zaten met de handen in het haar, want tussen 1921 en 1926 werden een flink aantal indianen vermoord, zonder dat de politie aanknopingspunten had. Ongeveer 60 leden van de Osage-stam, behoorlijk rijke ‘Native Americans’, lieten het leven, dus de druk steeg. En omdat de plaatselijke agenten de zaak maar niet op konden lossen, werd er een bepaalde overheidsdienst ingeschakeld, de voorloper van de FBI.

Waargebeurde verhaal Killers of the Flower Moon

Er kwam een heus moordcomplot aan het licht, dat enige uitleg verdient. We moeten namelijk een blik werpen op de voorgeschiedenis: in 1920 was de Osage-stam in één klap schatrijk geworden door de aanwezigheid van olie diep in de grond van hun land, waarmee ze naar schatting zo’n 30 miljoen dollar verdienden. Dat land was eigendom van de gehele stam, maar uitgebaat door de overheid. Die moest de Osage-stam dan weer royalties betalen, premies dus, die eerlijk werden verdeeld onder de indianen die op de grond woonden.

William K. Hale en Ernest Burkhart

Buitenstaanders konden zichzelf óók voorzien van die rechten, maar alleen door te trouwen met een lid van de stam. En rancher William K. Hale, een inwoner van Greenville in Texas, bedacht een sinister plannetje: hij spoorde zijn (aangetrouwde) neef Ernest Burkhart aan om met Mollie Kyle (later: Mollie Burkhart) te trouwen. De twee gingen samenwonen in Fairfex, bij Mollies moeder Lizzie Q.

Erfenissen

Lizzie had vier kinderen en in mei 1921 werd het ontzielde lichaam van haar dochter Anna Brown gevonden in een ravijn in Oklahoma. Ze werd daar aangetroffen met een kogelgat in haar achterhoofd, maar omdat ze geen ‘vijanden’ had werd de zaak niet opgelost. Twee maanden later stierf Lizzie zelf, onder verdachte omstandigheden, maar waarschijnlijk door vergiftiging. En ook een ander lid van de familie, Lizzies neef Henry Roan, werd dood aangetroffen. De bovengenoemde William K. Hale streek het geld dat de levensverzekering uitkeerde op, frauduleus welteverstaan.

Reign of Terror

Daarmee was het dodelijke spoor nog niet ten einde, want ook Rita Smith (een andere dochter van Lizzie) en haar man William Smith én huishoudster Nettie Brookshire werden vermoord; hun huis werd opgeblazen. Burkhart en Mollie (en in het verlengde daarvan Hale) bleven maar erfenissen innen. De zaak werd zelfs nog groter toen er Osage-indianen búíten deze familie werden geliquideerd, tientallen zelfs, en het totaal werd ‘Reign of Terror’ genoemd door de Amerikaanse media!

Veroordeling

In 1929 werd Hale in de kladden gevat door de FBI én veroordeeld door een Amerikaanse rechter. Hij kreeg levenslang, maar kwam voorwaardelijk vrij en sleet de rest van zijn dagen op een ranch.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.