Biografie Oorlog

Waargebeurde verhaal van Lawrence of Arabia, Thomas Edward Lawrence

Waargebeurd Lawrence of Arabia Thomas Edward Lawrence
Geschreven door: Alex van Vogelpoel

Lawrence of Arabia is een waargebeurd verhaal over Thomas Edward Lawrence en zijn avonturen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het epos is grotendeels gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen, waarbij een aantal details zijn geromantiseerd voor de film. Dit is het ware verhaal van Thomas Edward Lawrence.

Lawrence of Arabia waargebeurd verhaal

De film Lawrence of Arabia dateert uit 1962, toch is het epos nog altijd terug te vinden in de toplijsten. De rolprent wordt algemeen beschouwd als een hoogtepunt in de filmgeschiedenis. Je moet er wel even goed voor gaan zitten, want Lawrence of Arabia duurt bijna vier uur. Daarin wordt het verhaal verteld over de strijd in Arabië tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Britten en Fransen willen de Turken verjagen, maar hoe? Daar komt Lawrence ietwat bij toeval in beeld.

Akaba en Damascus innemen

Met tegenzin van de generaal wordt Lawrence op pad gestuurd om te achterhalen wat Prins Feisal van plan is. Eenmaal in de woestijn neemt Lawrence zelf de regie in handen. Hij besluit om een aanval te doen op Akaba, die wonderwel slaagt. Hierdoor hebben de Britten opeens een haven van waaruit ze de opstandelingen kunnen bevoorraden. Ondertussen gaat Lawrence met Arabieren de strijd aan met de Turken, door veelal treinen op te blazen. Uiteindelijk weet hij Damascus ook te veroveren met de Arabieren, alleen die verlaten de stad alweer snel. Zo hebben de Fransen en de Britten de cruciale stad in handen en wordt het Sykes-Picotverdrag gemaakt.

Sykes-Picotverdrag

In Lawrence of Arabia wordt het Sykes-Picotverdrag en de verdere afwikkeling niet behandeld. Wanneer Damascus is veroverd, wordt Lawrence naar huis gestuurd. Gaandeweg de film komt hij er wel achter wat de daadwerkelijke plannen van de Britten én Fransen zijn. Grofweg komt het erop neer dat Groot-Brittannië en Frankrijk het Arabische gebied besloten op te splitsen. Zo hadden beiden landen hun invloedssfeer in de helft van de regio. Waar het verdrag al in het geheim in mei 1916 werd getekend, zou er nog vier jaar gesteggel zijn over de definitieve invulling. De gevolgen waren groot, want het bracht veel onvrede bij de Arabische bevolking. Bij de verdeling van de landen en gebieden werd namelijk geen enkele rekening gehouden met oude structuren tussen diverse stammen.

Thomas Edward Lawrence

Lawrence of Arabia is het waargebeurde verhaal van Thomas Edward Lawrence. De Brit werd geboren op 16 augustus 1888 in Wales en zou op 19 mei 1935 verongelukken in Moreton. Zoals in de film te zien is Lawrence daadwerkelijk verongelukt met zijn motor, op 46-jarige leeftijd. Slechts een aantal weken na zijn pensionering. Zijn graf is nog altijd te bezichtigen in het plaatsje. Vlak na de Eerste Wereldoorlog werd Lawrence al een bekende verschijning door de film With Allenby in Palestine and Lawrence in Arabia. Journalist Lowell Thomas had hem aan het slot van de oorlog gefilmd en vertelde zijn verhaal. In de film Lawrence of Arabia wordt Lawrence gevolgd door journalist Jackson Bentley, deze verhaallijn is volledig fictief.

Van archeoloog naar militair

Thomas Edward Lawrence studeerde aan de Universiteit van Oxford en ging in 1909 voor het eerst naar het Midden-Oosten. Tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was hij archeloog in Karkemish en besloot het leger in te gaan. Door zijn kennis van de Arabische taal wist hij een steeds belangrijkere rol te krijgen vanuit de inlichtingendienst in Egypte. Lawrence slaagde erin om Hoessein bin Ali, de sjarief van Mekka, samen met de Britten tegen de Ottomanen te vechten.

Arabische opstand

Het waren de inleidende beschietingen van de Arabische opstand, uitgezet door emir Faisal (de zoon van Hoessein bin Ali) en Lawrence als adviseur. Door zijn persoonlijkheid wist Lawrence ook veel financiële steun los te peuteren, om zo alle losse stammen te verenigen om samen op te trekken. Het veel grotere Ottomaanse leger werd zo in de problemen gebracht door vooral spoorlijnen op te blazen. Een belangrijke slag werd geslagen in de zomer van 1917. Lawrence wist Auda Abu Tayi aan zich te binden, terwijl die tot dat moment aan de kant van de Ottomanen stond. Gezamenlijk werd op 6 juli Akaba aangevallen.

Lawrence vertrekt teleurgesteld

Net zoals in Lawrence of Arabia slaagt deze aanval en hebben de Britten vanaf dat moment een belangrijke aanvoerroute in handen. Een jaar later komt het werk van Thomas Edward Lawrence tot een besluit als ook Damascus wordt veroverd. Missie geslaagd voor Lawrence, tot hem duidelijk werd wat de plannen waren van Groot-Brittannië en Frankrijk. Lawrence vocht letterlijk voor onafhankelijkheid voor de Arabieren en een pan-Arabische natie. Het liep anders door het hierboven beschreven Sykes-Picotverdrag. Thomas Edward Lawrence keerde dan ook verbolgen terug naar Europa.

Lawrence actief na de Oorlog

Ook na de Eerste Wereldoorlog blijft Lawrence zich wel met de kwestie bemoeien. Zo is hij tijdens de vredesconferentie in Parijs van 1919 adviseur van emir Faisal. Twee jaar later adviseerde Lawrence ook Winston Churchill, op dat moment de Britse minister van Koloniën. In 1922 keerde Lawrence terug in het leger, alleen niet onder zijn eigen naam. Hij was kolonel, maar zou als John Hume Ross en later T.E. Shaw als soldaat bij de Royal Air Force werken. Publiciteit zorgde er echter voor dat het uitkwam en pas na vele verzoeken keerde hij terug bij de Royal Air Force. Lawrence werkte enkele jaren in het huidige Pakistan, om in eigen land vervolgens te werken aan de ontwikkeling van snelle reddingsboten. In de tussentijd schreef hij diverse boeken over zijn ervaringen, wat de basis heeft gevormd voor Lawrence of Arabia. In 1935 ging Lawrence met pensioen en zou een aantal weken later verongelukken.

Over de Auteur

Alex van Vogelpoel

Door een fascinatie voor geschiedenis en ook een kortstondige opleiding Geschiedenis is waargebeurde verhalen een snel gemaakte link. Hoe zit het echte verhaal in elkaar? Dat is wat Alex graag uitzoekt.