Series True Crime

Dit is het waargebeurde verhaal van Love & Death

Love and Death waargebeurde serie
Geschreven door: Maikel de Lange

De HBO-serie Love & Death is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat van Candace ‘Candy’ Lynn Montgomery, die ervan wordt verdacht de vrouw van haar lover omgebracht te hebben met een bijl.

Love & Death op HBO

Het plot van Love & Death luidt als volgt: Candy Montgomery en Betty Gore hebben bijzonder veel met elkaar gemeen. Ze zingen bijvoorbeeld samen in een koor, hun dochters zijn ‘besties’ (beste vriendinnen) en hun mannen hebben goede banen bij techbedrijven in de noordelijke buitenwijken van de stad Dallas in de Amerikaanse staat Texas. Ze leiden een schijnbaar perfect leven, maar onder de oppervlakte worstelen beide vrouwen met frustraties die niet uitgesproken worden en verlangens die niet beantwoord worden. Aan hun alledaagse bestaan komt een einde wanneer een buitenechtelijke affaire ertoe leidt dat iemand een bijl besluit te gebruiken…

Candy Montgomery

Dit klinkt nogal heftig, maar het is wel degelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. We beginnen bij het begin: Candace ‘Candy’ Lynn Montgomery (meisjesnaam: Wheeler) werd geboren op 15 november 1949, die landelijk bekend werd na de dood van Betty Gore, de vrouw van haar ‘lover’ Allan Gore. Op het moment van dat ‘incident’ (dat op 13 juni 1980 plaatsvond) was ze 30 jaar oud en zelf getrouwd met Pat Montgomery, een elektricien. Het tweetal had twee kinderen, een zoontje en een dochter, en het gezin was net naar Collins County in Texas verhuisd.

Candy en Betty Gore

Candy Montgomery en Betty Gore maakten onderdeel uit van een koor, waar ze elkaar leerden kennen. Op die manier kwam Allan Gore op het pad van Montgomery en de twee begonnen een affaire. Ten tijde van de moord op Betty was Allan op zakenreis. Hij kreeg zijn vrouw maar niet te pakken en schakelde de politie in. Die bestormde het huis van de Gores, waar agenten het ontzielde lichaam van Betty vonden, bewerkt door middel van liefst 41 bijlslagen. Het dochtertje van de familie Gore werd in haar kribbetje gevonden, levend, maar wel aangedaan.

Leugendetector

Het misdrijf werd onderzocht door de Collin County Sheriff’s Department en al snel werd Candy aangewezen als hoofdverdachte. Zij werd aangeklaagd en moest voorkomen in de rechtbank van McKinney, Texas. De rechtszaak duurde acht dagen en Montgomery claimde uit noodweer gehandeld te hebben. Ze zei dat Betty Gore haar aanviel omdat ze achter de affaire van haar vriendin met haar man Allan was gekomen. Uit zelfverdediging zou ze Betty vervolgens te lijf zijn gegaan. Ze werd aan een leugendetector gekoppeld en de resultaten wezen uit dat ze de waarheid sprak.

Vrijspraak

De openbaar aanklager liet het er echter niet bij zitten en wees naar de duur van de bijlaanval: 41 slagen, wat disproportioneel voor zelfverdediging. En waarom vluchtte Candy niet gewoon? Desondanks werd Montgomery vrijgesproken, al was ‘het volk’ het daar niet helemaal mee eens. Buiten de rechtbank stond een menigte die scandeerde: “Moordenaar! Moordenaar!” De vader van Betty, Bob, reageerde: “Natuurlijk ben ik niet blij met de uitspraak. Maar zij moet leven met haar daden. We zullen hoogstwaarschijnlijk nooit weten wat er precies gebeurd is…” Daarna verdween Candy Montgomery van de radar…

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.