Saving Private Ryan is misschien wel de bekendste oorlogsfilm aller tijden. De kaskraker van regisseur Steven Spielberg is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar neemt wel een loopje met dit verhaal. Het échte verhaal van ‘Private Ryan’ steekt namelijk helemaal anders in elkaar! Dit is het waargebeurde verhaal van Saving Private Ryan.
Saving Private Ryan waargebeurd verhaal
Captain John H. Miller (gespeeld door Tom Cruise) is de hoofdpersoon in de overbekende film. Hij voert een Amerikaanse divisie soldaten aan op D-day, bij de invasie van Normandië. Aanvankelijk is zijn missie dezelfde als die van de gehele troepenmacht: Frankrijk bevrijden van de nazi’s.
Miller overleeft de bestorming van het strand van Normandië en rukt steeds verder op, samen met het geallieerde leger, als hij opeens een nieuwe opdracht krijgt. Miller en zijn squad dienen Private First Class James F. Ryan (Matt Damon) op te sporen en te redden. De drie broers van Private Ryan zijn namelijk kort na elkaar om het leven gekomen, waardoor hij de enige overgebleven Ryan-telg was. De Amerikaanse overheid wil hem herenigen met zijn moeder en Miller moet daarvoor zorgen.
Gebroeders Sullivan en sole-survivor policy
Tot zover het verhaal van de film, dat natuurlijk veel uitgebreider is dan hierboven weergegeven. Hoe gingen de échte gebeurtenissen in hun werk? Nou, allereerst begonnen die twee jaar vóór D-day, op 13 november 1942. Toen brachten Japanse torpedo’s het schip de USS Juneau tot zinken bij de slag om het eilandje Guadalcanal in de Stille Oceaan. Er waren vijf broers aan bood van de desbetreffende boot: George, Francis, Joseph, Madison en Albert Sullivan, die zich allemaal hadden ingeschreven bij de marine na de dood van een vriend bij de aanval op Pearl Harbor.
Het was geen gegeven dat deze broers allemaal op één schip gestationeerd zouden worden, maar bij wijze van uitzondering gaf de Amerikaanse marine hier haar goedkeuring voor. De Sullivan-broers kwamen echter allemaal om het leven op de USS Juneau, waarna de overheid van de VS in actie kwam. In 1942 kwam de Senaat met de zogenaamde ‘sole-survivor policy’. Bij sterfgevallen bij dienende broers, met slechts één overlevende, moest dit laatste familielid koste wat kost ontheven worden van militaire dienst.
Frederick, Preston, Robert en Edward Niland
En dat was precies wat er gebeurde met Sargent Frederick ‘Fritz’ Niland. Al voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak sloten zijn broers Preston en Robert Niland zich aan bij het leger. Edward en Fritz volgden later, in november 1942, maar vanwege de sole-survivor policy werden deze broers niet op één plek gestationeerd. Edward ging aan de slag als piloot, Robert werd in de 82st Airborne Division gestationeerd, Preston in de 4th Infantry Division en Frederick in de 101st Airborne Division. Alle broers werden echter wel in Engeland gestationeerd, in afwachting van de invasie.
Ramp in waargebeurde verhaal van Saving Private Ryan
In korte tijd kregen de ouders van het stel, Michael en Augusta Niland, echter te maken met een regelrechte ramp. Eerst werd het vliegtuig van hun zoon Edward neergeschoten boven Burma in mei 1944, waarna Robert op 6 juni 1944 stierf tijdens D-day. Preston ging één dag later dood op Omaha Beach en Frederick was per parachute uit een vliegtuig gesprongen boven Normandië, maar sindsdien ontbrak er ieder spoor van hem.
‘Private Ryan’ was zo gevonden
Toen het leger over deze gebeurtenissen hoorde, stelden ze de sole-survivor policy in het werk. Frederick moest koste wat kost opgespoord worden, om hem veilig en wel terug te brengen naar de Verenigde Staten, naar zijn vader en moeder. Fr. Francis Sampson werd aangesteld om hem te vinden en dat lukte hem eigenlijk zonder slag of stoot, niet zoals in Saving Private Ryan dus. Het papierwerk werd in orde gemaakt en ‘Fritz’ vertrok eigenlijk gelijk al naar Engeland en later Amerika. Daar trad hij toe tot de militaire politie en de oorlog maakte hij niet meer van dichtbij mee.
Ook Edward bleek nog te leven
Later kwam overigens aan het licht dat ook Edward nog leefde. Zijn vliegtuig was dan wel neergestort, hij had het vege lijf kunnen redden en was vastgehouden in een gevangenenkamp op Burma. Nog voordat de oorlog daadwerkelijk ten einde kwam werd hij naar huis gestuurd. Zo overleefden dus twee van de vier Niland-zonen de Tweede Wereldoorlog.