Biografie Oorlog

Dit is het waargebeurde verhaal van Schindler’s List

Waargebeurde verhaal Schindlers List
Geschreven door: Sam Borremans

De welbekende en zeer gewaardeerde ‘oorlogsfilm’ Schindler’s List vertelt een waargebeurd verhaal, dat van Oskar Schindler. In de Tweede Wereldoorlog nam hij honderden Joden in bescherming tegen de nazi’s. Dit is het waargebeurde verhaal van Schindler’s List!

Schindlers jeugd als waargebeurd verhaal

Oskar Schindler werd op 28 april 1908 geboren in het dorpje Svitavy in het toenmalige Tjecho-Slowakije (inmiddels Tsjechië), als zoon van het Duitse echtpaar Hans Schindler en Franziska Luser. Na zijn studie ging Oskar werken als verkoopmanager voor het bedrijf Moravian Electrotechnic. In 1935 besloot hij zich aan te sluiten bij de zogenaamde Sudetendeutsche Partei van politicus Konrad Henlein, waarna hij in 1938 aan het werk ging als agent bij de Duitse Abwehr.

Schindler verzamelde informatie bij elkaar die het Duitse leger mogelijk kon helpen bij een eventuele invasie van Tsjechië. Dat kwam hem echter duur te staan, want de Tsjechische politie vatte hem in de kraag en zette hem een tijdlang achter de tralies. Eenmaal op vrij voeten speelde Schindler een rol bij de Duitse invasie van Polen, onder meer middels smokkel van wapens voor geheime operaties nabij Bohumín in Tsjechië, aan de Poolse grens.

Schindlers nazilidmaatschap

In 1939 werd Oskar Schindler lid van de nazipartij en in datzelfde jaar liet hij zijn vrouw Emilie achter in Svitavy en verhuisde hij naar Krakau. Tegen een gunstige prijs kocht hij daar een onteigende Joodse emailfabriek (glazuurfabriek), die hij omdoopte tot ‘Deutsche Emailwarenfabrik’ ofwel DEF, of Emalia voor de Joden. Deze fabriek bemande hij vervolgens met goedkope Joodse arbeidskrachten.

Op 3 juni 1942 kwamen veel werknemers van zijn fabriek plotseling niet opdagen, omdat ze getransporteerd zouden worden naar werkkampen, het begin van de zogenaamde Jodenevacuatie. Onder het bevel van SS-Hauptsturmführer Amon Göth verlieten 7000 mensen het getto, maar in overleg met de SS-commandant kreeg Schindler het voor elkaar dat de resterende inwoners van Krakau bij DEF konden blijven werken. Zijn fabriekskamp beschermde de Joden en zorgde ervoor dat ze niet mishandeld of, erger nog, vermoord werden.

Schindlers List waargebeurd verhaal
Schindler’s List

Het waargebeurde verhaal van Schindler’s List

Op 15 augustus 1944 had het ‘Rode Leger’ (de Sovjets) de Poolse stand Lublin ingenomen, waardoor de Duitsers aan het moorden sloegen in het Plaszow-kamp. Schindler wilde zijn werknemer van het bloedbad redden en stelde hier alles voor in het werk. Achthonderd mannen werden per wagon vervoerd naar Moravië en driehonderd vrouwen kwamen daar een week later aan. Door een fout werd het vervoer van de vrouwen echter veranderd: ze werden naar Auschwitz gestuurd. Op dat moment werd Schindler in de boeien geslagen en verhoord, maar hij wist zijn ondervragers van zijn onschuld te overtuigen.

Oskar Schindler werd vrijgelaten en toog naar Auschwitz om aldaar zijn vrouwelijke werknemers te helpen. Hij beloonde de SS met diamanten in ruil voor hun vrijlating. Volgens historicus en Schindler-biograaf David Crowe stak de realiteit echter net wat anders en vooral minder dramatisch in elkaar. Hij beweert namelijk dat de vrouwen alleen een tussenstop in Auschwitz gemaakt hbben, waar de mannen tijdelijk in quarantaine zaten in het concentratiekamp Gross-Rosen.

Schindlers munitiefabriek

Schindler had óók nog een munitiefabriek in Moravië (Arbeitslager Brünnlitz), een buitenkamp van concentratiekamp Gross-Rosen. De fabriek had 1200 Joodse werknemers en daar kwamen via transporten enkele tientallen Joodse gevangenen bij. Veel van deze gevangenen waren er slecht aan toe en werden gelijk in de ziekenboeg geplaatst, die bemand werd door Emilie Schindler. De fabriek van Schindler produceerde nauwelijks iets en werd op 9 mei 1945 door het Rode Leger bevrijd. Eerder die dag waren Oskar en Emilie verkleed als kampgevangenen gevlucht naar de Amerikaanse bezettingszone, uit angst voor bloedbaden.

Het verhaal van Schindlers dood

Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde Schindler (net als veel andere Duitsers) naar Argentinië, waar hij echter aan lager wal raakte. In 1958 keerde hij terug naar West-Duitsland, maar daar lukte het hem niet om weer succesvol te worden. Het gehele familiebezit van de familie Schindler in Tsjechië was toen immers al onteigend door het Tjechoslowaakse communistische regime en zijn familieleden waren naar het westen gedeporteerd of geïnterneerd. In 1974 stierf Schindler op 66-jarige leeftijd in Hildesheim aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd op het kerkhof van de berg Zion in Jeruzalem begraven en zijn grafsteen werd gefinancierd door de door hem geredde Joden.

Over de Auteur

Sam Borremans

Romantische films staan bij Sam bovenaan haar lijst met favoriete films. Ze zwijmelt het liefst weg bij een zoetsappige film die (bijna) altijd goed afloopt. Al zit ze ook in de bioscoop zodra een nieuwe Marvel-film draait. Maar het allerleukste is om de verhalen achter films (en series) te achterhalen.