Maffia Series

Dit is het waargebeurde verhaal van The Good Mothers

Geschreven door: Maikel de Lange

De serie The Good Mothers op Disney+ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat van Alessandra Cerretti, die in 2010 besloot om als openbaar aanklager de maffia in Calabrië een ‘lesje te leren’. Dat had natuurlijk nogal wat voeten in aarde…

The Good Mothers

Het verhaal van The Good Mothers speelt zich af in 2010. Openbaar aanklager Anna Colace (gespeeld door actrice Barbara Chichiarelli) pakt de maffia in Calabrië aan, en niet met fluwelen handschoentjes. Ze doet dit namelijk door samen te werken met liefst drie verschillende vrouwen binnen de beroemde (vooral beruchte) Ndrangheta-familie. Door een deal te sluiten met de overheid hopen deze moeders uit hun gevaarlijke omgeving te kunnen ontsnappen. Dat doen ze natuurlijk niet alleen voor zichzelf, ze hopen de toekomst van hun kinderen veilig te stellen!

‘ndrangheta

Vroeger was de Siciliaanse maffia de baas in de Italiaanse misdaad, maar tegenwoordig is de ‘ndrangheta (wat betekent: ‘een genootschap van mannen van eer, moed en verdienste’) eigenlijk veel gevaarlijker. Al sinds jaar en dag bestaat er een kloof tussen het noorden en het zuiden van Italië. Het noorden is in het algemeen rijk te noemen, modern misschien ook wel. Het zuiden is wat… achtergebleven, ongeletterd bovendien. En het gebied Mezzogiorno is het episch centrum van dit gebied, gelegen tussen de Abruzzen via Napels tot Lampedusa, een eilandje.

Noord versus zuid

Het zuiden voelde zich onderdrukt door het noorden en het noorden werd op zijn beurt ondermijnd door een aantal rijke families in Napels, Sicilië en Calabrië. Het waren maffioso, maar dat was niet aan hun uiterlijk af te lezen, want de Calabrische maffiabazen gingen anno 2009 nog gekleed als eenvoudige sinaasappelboeren.

Ook waren er wel vergelijkingen te trekken tussen de Siciliaanse maffiaorganisatie en de Calabrische evenknie. Eer speelde bijvoorbeeld een grote rol, evenals ‘omertà’. eft is dat men hier nog willekeuriger, rücksichtsloser en wreder optreedt. De ‘ndrangheta stond er echter om bekend dat men nog veel willekeuriger, rücksichtsloser en wreder optrad!

Waargebeurde verhaal Alessandra Cerretti

Openbare aanklager Alessandra Cerretti is zelf afkomstig uit Calabrië en kent deze streek dan ook als haar eigen broekzak. Zij kwam tot de overtuiging dat de ‘ndrangheta alleen effectief kon worden aangepakt als ze een paar vrouwen, die door de mannen in hun familie werden gedomineerd, onderdrukt zelfs, kon overtuigen om als pentiti (spijtoptanten, verklikkers) samen te werken met justitie en de omertà te doorbreken. Het kostte haar alle moeite van de wereld en dreigde zelfs een paar keer volledig te mislukken, maar uiteindelijk vond ze drie vrouwen bereid om te getuigen, waardoor de criminele organisatie een enorme klap kreeg te verwerken!

49 arrestaties

Door het werk van Alessandra Cerretti en vooral de hulp van de drie maffiavrouwen, kon de politie uiteindelijk één maffiabaas en 48 van zijn onderdanen arresteren. Het was een van de grootste maffiaraids in de geschiedenis van Italië en stuk voor stuk werden de misdadigers aangeklaagd en in het gevang gezet. Cerretti werkt overigens nog steeds in het Italiaanse justitiële apparaat, aldus haar profiel op Google. Ze is nog niet klaar met haar strijd tegen de misdaad!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.