Series Waargebeurd

Dit is het waargebeurde verhaal van The White House Plumbers

Geschreven door: Maikel de Lange

De HBO-serie The White House Plumbers is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat van… The White House Plumbers, een speciale werkgroep die ervoor moest zorgen dat er geen geclassificeerd materiaal gelekt zou worden naar de Amerikaanse media! Dit is het waargebeurde verhaal van The White House Plumbers.

The White House Plumbers

Woody Harrelson en Justin Theroux maken onderdeel uit van de sterrencast van The White House Plumbers, dat het verhaal vertelt van vijf mannen die in 1972 in de kladden werden gevat in het Watergatecomplex in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. De mannen waren op dat moment bezig om spionageapparatuur te plaatsen waarmee het campagneteam van de Democratische partij moest worden afgeluisterd. Het vijftal verscheen voor de rechter en werd veroordeeld, maar er werden vervolgens óók banden gelegd met de Republikeinse verkiezingscampagne, waardoor het schandaal compleet was. President Richard Nixon moest aftreden.

Pentagon Papers

Dat is dus het achtergrondverhaal van The White House Plumbers, maar hoeveel daarvan is waargebeurd? We geven alvast een hint: véél, al wordt er wel het een en ander door elkaar gehaald. Voor de waargebeurde feiten moeten we terug naar het jaar 1971. Toen werden The White House Plumbers, ook wel The Plumbers en The Room 16 Project genoemd, opgericht. The White House Plumbers was de verzamelnaam van een geheime White House Special Investigations Unit, die werd opgericht na de publicatie van de zogenaamde Pentagon Papers.

President Richard Nixon was in grote verlegenheid gebracht en nu was het tijd om te dweilen, al dan niet met de kraan open. The White House Plumbers moesten voorkomen dat er verder geclassificeerde informatie werd gelekt vanuit de rangen van het Witte Huis.

‘O, je bent dus een loodgieter!’

De naam ‘The White House Plumbers’ kwam eigenlijk toevallig tot stand. Op Thanksgiving 1971 kwam NSA-agent David Young thuis, waarna zijn oma hem vroeg: “Wat doe jij eigenlijk in het Witte Huis?” Hij vertelde haar: “Ik help de president met het stoppen van lekken.” Zijn oma riep uit: “O, ik begrijp het wel, je bent dus een loodgieter?” Young vertelde dat aan zijn kompanen E. Howard Hunt en G. Gordon Libby, die deze interactie zo grappig vonden dat ze een bord met daarop ‘The Plumbers’ aan de deur van hun kantoortje hingen. Dat werd echter al snel weggehaald, omdat hun missie topgeheim was.

Inbraak bij psycholoog

Na de publicatie van de Pentagon Papers was het dus de taak van The White House Plumbers om verdere lekken te voorkomen. Daarom werd het team op missie gestuurd: ze moeten inbreken bij Lewis J. Fielding, de psycholoog van Daniel Ellsberg, die de Pentagon Papers beschikbaar had gemaakt voor de media. Het lukte The White House Plumbers niet om zijn file te bemachtigen, hun missie was dus onsuccesvol, althans… Fielding verklaarde dat het dossier van Ellsberg op de grond lag toen hij thuiskwam en dat er duidelijk mee geknoeid was. Hoe dan ook: John Ehrlichman (de assistent van de president) vertelde aan Nixon: “Er is een kleine operatie geweest, maar het is beter dat u daar niets van afweet!”

Eigenlijk The White House Burglars

Later werden The White House Plumbers nog een paar keer ingezet, bijvoorbeeld om onderzoek te doen naar de moordaanslag op de Zuid-Vietnamese president Ngo Dinh Diem, maar The White House Plumbers waren níét of slechts ten dele betrokken bij het daadwerkelijke Waterhouse-schandaal. In de HBO-serie moeten The White House Plumbers onder andere het campagneteam van de Democratische partij, maar dat werd juist gedaan door de zogenaamde White House Burglars, bestaande uit Bernard Barker, Virgilio Gonzalez, Eugenio Martínez, James W. McCord jr. en Frank Sturgis. The White House Plumbers waren dus niet per se betrokken bij het aftreden van president Nixon, maar de Burglars (en een hele hoop andere beambten) waren dat wél!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.